Ministrul german de Externe apără importanţa dialogului cu Rusia privind Ucraina

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, afirmă, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant, că "nimeni nu are interesul ca situaţia să escaladeze" în Ucraina şi apără, de asemenea, importanţa menţinerii dialogului cu Rusia.

117 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe apără importanţa dialogului cu Rusia privind Ucraina

Frank-Meier Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Ar trebui să contribuim toţi la încurajarea dialogului între opoziţie şi reprezentanţii Guvernului în Ucraina. În acest domeniu, Rusia poate avea o contribuţie constructivă", a declarat şeful diplomaţiei germane în interviul publicat de Kommersant înaintea primei sale vizite la Moscova după numirea în funcţie, în decembrie anul trecut.

Ucraina trebuie să reprezinte unul dintre subiectele majore ale agendei acestei vizite, a subliniat ministrul german de Externe.

După ce autorităţile ucrainene au renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în favoarea unei apropieri de Rusia, proteste fără precedent au loc la Kiev din noiembrie anul trecut, iar manifestaţiile au degenerat în ianuarie, provocând cel puţin patru morţi şi 500 de răniţi.

De atunci, centrul Kievului este ocupat de manifestanţi.

Evenimentele de la Kiev au provocat tensiuni între Rusia şi ţările occidentale.

Relaţiile dintre UE şi Rusia au atins "momentul lor de adevăr" prin criza din Ucraina, a apreciat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un editorial publicat joi în cotidianul Kommersant, acuzându-i pe occidentali că fac presiuni asupra Kievului.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a lăudat însă importanţa dialogului cu Rusia, în interviul publicat vineri de cotidianul Kommersant. "Fără participarea Rusiei nu se va putea, este nevoie atât de unii, cât şi de ceilalţi pentru depăşirea marilor focare de conflict", a apreciat şeful diplomaţiei germane, făcând referire la dosarul sirian, la programul nuclear iranian şi la Afganistan.

Referitor la politica Uniunii Europene faţă de ţările din est, ministrul Frank-Walter Steinmeier a subliniat că "aceasta nu este un joc geopolitic pentru disputarea unei zone de influenţă moştenită din timpul Războiului Rece şi cu atât mai puţin o manevră împotriva Rusiei".

Fără a menţiona Ucraina, şeful diplomaţiei de la Berlin a afirmat că ajutorul pe care Uniunea Europeană vrea să îl ofere vecinilor din est ''va ajuta întreaga regiune, care va profita imediat de schimburi economice mai intense şi de mai multă stabilitate politică".

"Cred că este posibil de adoptat o astfel de cale în beneficiul tuturor şi includ aici în special Rusia. Ar trebui să reflectăm împreună asupra oportunităţilor, condiţiilor şi limitelor unei integrări economice mai profunde între Europa, Rusia şi vecinii noştri comuni", a mai afirmat ministrul german de Externe în interviul pentru Kommersant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici