Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiţiei şi procuror-general al Poloniei, a cerut Curţii Constituţionale de la Varşovia să abroge legea privind prescrierea crimelor comise de oficiali ai fostului regimul comunist în perioada 1944-1989, informează site-ul cotidianului Le Monde.

9718 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Ministrul Justiţiei din Polonia cere abrogarea legii privind prescrierea crimelor comunismului

Codul Penal polonez prevede "garanţii de impunitate" pentru oficiali comunişti, fiind vizate infracţiuni pasibile de până la 5 ani de închisoare pentru tortură şi alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise în mod intenţionat de funcţionari ai poliţiei politice comuniste împotriva unor militanţi anticomunişti.

Potrivit ministrului Justiţiei, autorii acestor crime au beneficiat de "omisiuni voluntare ale urmăririi în justiţie".

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia, a promis că va "decomuniza" Polonia, acuzând autorităţile liberale precedente că nu au făcut îndeajuns pentru a elimina vestigiile comunismului, ba chiar i-au protejat pe comunişti.

În acest context, Partidul Lege şi Justiţie a iniţiat o amplă reformă a sistemului justiţiei din Polonia, despre care Comisia Europeană afirmă că subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Drept urmare, miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici