Monica Macovei cere schimbarea regulamentului PE

Europarlamentarul Monica Macovei apreciază, într-un interviu acordat EUObserver, că este necesară modificarea regulamentului Parlamentului European, inclusiv renunţarea la practicarea mai multor activităţi de către eurodeputaţi, pe fondul scandalului în care este implicat Adrian Severin.

32 afișări
Imaginea articolului Monica Macovei cere schimbarea regulamentului PE

Monica Macovei cere schimbarea regulamentului PE (Imagine:Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Pe viitor, membrii PE nu ar trebui să mai poată desfăşura alte activităţi plătite, a declarat Monica Macovei în interviul telefonic acordat publicaţiei EUObserver.

"Eurodeputaţii sunt timp de cinci ani în Parlamentul European pentru a face legi necesare cetăţenilor europeni. Este o funcţie cu normă întreagă şi nu văd de ce ar avea alte activităţi în paralel", a spus Macovei.

"Avem salarii, suntem plătiţi pentru activitatea în cadrul PE", adaugă Macovei.

Regulamentul actual le permite eurodeputaţilor să se implice într-o serie de activităţi remunerate, în afara mandatului parlamentar, cu condiţia ca activităţile suplimentare să fie declarate.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a promis o politică de "toleranţă zero" în privinţa corupţiei în rândul eurodeputaţilor, referindu-se la scandalul "bani pentru amendamente" descoperit de Sunday Times. Doi eurodeputaţi, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler, au demisionat după ce au fost surprinşi oferindu-se să introducă amendamente în schimbul unor sume de bani pentru o firmă falsă de lobby.

Un al treilea europarlamentar implicat în scandal, românul Adrian Severin, a fost exclus din grupul său parlamentar, iar în prezent figurează ca independent în Parlamentul European şi i se cere demisia.

Monica Macovei consideră că imaginea Parlamentului European a fost grav afectată de recentele acuzaţii. "Am căutat declaraţia de avere a domnului Severin, iar ultima este din iulie 2009. Am văzut că este plătit pentru activităţi în diverse comisii de arbitraj şi în consilii de administraţie ale băncilor", adaugă Macovei, cerând încetarea acestor practici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici