MONITORUL APĂRĂRII | Airbus avertizează că se va retrage din Marea Britanie dacă nu va exista acord de tranziţie post-Brexit / Reacţia Guvernului britanic

Grupul aeronautic multinaţional Airbus a avertizat, vineri, că se va retrage din Marea Britanie în cazul în care Guvernul de la Londra părăseşte piaţa unică europeană şi uniunea vamală fără un acord de tranziţie după ieşirea din Uniunea Europeană.

4412 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Airbus avertizează că se va retrage din Marea Britanie dacă nu va exista acord de tranziţie post-Brexit / Reacţia Guvernului britanic

Airbus avertizează că se va retrage din M.Britanie dacă nu va exista acord de tranziţie post-Brexit

Conducerea companiei Airbus a elaborat un raport de evaluare a riscurilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Potrivit evaluării, ieşirea Marii Britanii din piaţa comunitară şi din uniunea vamală europeană fără un acord de tranziţie ar genera "perturbări grave şi întreruperi ale producţiei din Marea Britanie".

"Acest scenariu ar forţa Airbus să reanalizeze situaţia investiţiilor în Marea Britanie şi prezenţa pe termen lung în această ţară", precizează compania aeronautică, subliniind, potrivit BBC, că avertismentul nu este parte a unui "proiect al temerilor", ci "apariţia unei noi realităţi".

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană în martie 2019. Guvernul de la Londra negociază rămânerea parţială, prin parteneriate speciale, în piaţa unică europeană şi în uniunea vamală, post-Brexit, dar liderii UE vor condiţiona acest lucru de contribuţii britanice la bugetul comunitar şi de acceptarea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor, capitalului şi serviciilor.

Grupul aeronautic european Airbus are aproximativ 14.000 de angajaţi şi 25 de unităţi de producţie în Marea Britanie.

Guvernul Theresa May crede că va ajunge la un "acord bun" cu UE post-Brexit

Guvernul Theresa May a încercat să atenueze preocupările exprimate de compania Airbus, exprimând speranţa că Marea Britanie va ajunge la un "acord bun" cu Uniunea Europeană post-Brexit.

"Suntem încrezători că vom obţine un acord bun, care să asigure activităţi comerciale libere şi, pe cât posibil, fără probleme, inclusiv în sectorul industrial aerospaţial", a reacţionat un purtător de cuvânt al Downing Street, potrivit agenţiei Reuters.

Confederaţia Industriei Britanice (CBI) a avertizat săptămâna trecută că segmente ale industriei britanice riscă să fie desfiinţate dacă Marea Britanie părăseşte uniunea vamală comunitară.

Guvernul Ţării Galilor consideră că avertismentul companiei Airbus este "extrem de îngrijorător". "Noi am atras atenţia în mod repetat că Marea Britanie nu poate asuma uriaşul risc economic al separării totale de piaţa comunitară şi de uniunea vamală, mai ales în sectoarele producţiei, care în Ţara Galilor sunt atât de importante pentru garantarea unor locuri de muncă foarte bine plătite şi cu o înaltă calificare", precizează Guvernul Ţării Galilor.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici