Moqtada al-Sadr: Insurgenţii sunniţi sunt pregătiţi să atace Bagdadul

Puternicul lider şiit Moqtada al-Sadr a afirmat vineri că jihadiştii sunt pe cale de a ataca Bagdadul şi a promis că îşi va mobiliza oamenii pentru a apăra capitala irakiană.

432 afișări
Imaginea articolului Moqtada al-Sadr: Insurgenţii sunniţi sunt pregătiţi să atace Bagdadul

Moqtada al-Sadr: Insurgenţii sunniţi sunt pregătiţi să atace Bagdadul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unele grupări teroriste şi-au încheiat pregătirile pentru un asalt asupra Bagdadului", a afirmat liderul şiit, citat într-un comunicat.

"Suntem pregătiţi să apărăm oraşul, să oferim întăriri forţelor se securitate şi să acţionăm în coordonare cu autorităţile pentru a face faţă oricărui scenariu", a continuat el.

La începutul lui iunie, el a anunţat înfiinţarea Saraya al-Salam (Brigăzile Păcii) pentru a apăra lăcaşurile religioase din Irak.

Aceste brigăzi, înfiinţate ca răspuns la ofensiva insurgenţilor sunniţi, lansată pe 9 iunie, includ foşti combatanţi ai Armatei Mahdi, care a luptat împotriva forţelor americane înainte de a fi dizolvată oficial în 2008.

Statele Unite au efectuat vineri prima intervenţie militară directă de la retragerea trupelor americane, în 2011, bombardând poziţii jihadiste ce ameninţă Kurdistanul Irakian şi mii de creştini şi Yezidi.

Şeful armatei irakiene, Babaker Zebari, a apreciat că alte operaţiuni sunt prevăzute în "oraşe irakiene controlate de Statul Islamic (SI)", o grupare jihadistă ultraradicală deja stabilită în Siria şi care a ocupat în iunie teritorii vaste din Irak.

Jihadiştii, care au declarat la sfârşitul lui iunie un "califat" în zonele cucerite în Irak şi Siria, au fost opriţi la câţiva zeci de kilometri de Bagdad. Potrivit unor experţi, ei duc lipsă de combatanţi pentru a putea lansa un asalt împotriva Bagdadului.

Principalele bastioane ale SI din împrejurimile capitalei sunt Jurf al-Sakhr, la 50 de kilometri sud, Fallujah, la 60 de kilometri vest, şi mai multe oraşe situate la 70 de kilometri nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici