Moscova a predat joi Varşoviei noi documente privind accidentul de la Smolensk

Autorităţile ruse au predat joi, Poloniei, noi documente legate de ancheta asupra prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze, la 10 aprilie, la Smolensk (vestul Rusiei), în urma căreia nu au existat supravieţuitori, a anunţat Aleksandr Zviaguinţev, un reprezentant al Parchetului, citat de AFP.

15 afișări
Imaginea articolului Moscova a predat joi Varşoviei noi documente privind accidentul de la Smolensk

Moscova a predat joi Varşoviei noi documente privind accidentul de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zviaguinţev a declarat că a transmis 11 volume de documente referitoare la anchetă unei delegaţii poloneze conduse de procurorul-şef militar al Poloniei, Krzysztof Parulski.

Zviaguinţev a precizat că aceste documente conţin, între altele, copii după procesele-verbale cu declaraţiile martorilor oculari ai prăbuşirii, concluziile medicilor legişti şi fotografii ale obiectelor găsite la locul accidentului.

"Am reuşit să găsim un martor al accidentului care a realizat o înregistrare video cu telefonul mobil", a adăugat acesta.

Parulski a declarat că Parchetul polonez are deplină încredere în aceste documente, întocmite de anchetatorii ruşi.

"Sunt documente în care avem încredere absolută. (Ele) pot fi utilizate integral în cadrul anchete noastre", a declarat el

"Acesta este un schimb enorm de documente (...). Vrem să mulţumim, cu atât mai mult (...)" părţii ruse, a adăugat oficialul militar polonez.

Alte documente urmează să fie remise Varşoviei până la sfârşitul lunii, a adăugat Aleksandr Zviaguinţev.

După ce, iniţial, cooperarea în cadrul anchetei asupra prăbuşirii a fost lăudată, lucru care prefigura o relansare a relaţiilor ruso-poloneze, destul de tensionate de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în Polonia a izbucnit o polemică în legătură cu perioada prea mare de care Moscova are nevoie pentru a transmite documentele referitoare la anchetă.

Astfel, Parchetul militar polonez anunţa, la sfârşitul lui iulie, că aşteaptă, în continuare, ca Moscova să-i predea rezultatele autopsiilor şi interogatoriile martorilor oculari.

La rândul său, premierul polonez, Donald Tusk, cerea, la începutul lui august, "explicaţii" din partea Moscovei asupra întârzierii transferului de documente asupra cauzelor accientului avionului care s-a prăbuşit, la 10 aprilie, la Smolensk.

Avionul de tip Tu-154, care-l transporta pe preşedintele polonez, Lech Kaczynski, dar şi alţi demnitari polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze, în condiţii meteorologice nefavorabile, de ceaţă deasă, pe un aerodrom militar, în apropiere de Smolensk. În accident au murit toţi cei 96 de ocupanţi ai aeronavei prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici