Polonia "aşteaptă explicaţii" de la Moscova privind accidentul de la Smolensk

Polonia "aşteaptă explicaţii" din partea Moscovei cu privire la întârzierile în trimiterea la Varşovia a unor documente de anchetă asupra cauzelor accidentului aeronavei prezidenţiale poloneze, la 10 aprilie, lângă Smolensk (Rusia), a declarat luni premierul polonez, Donald Tusk, citat de AFP.

21 afișări
Imaginea articolului Polonia "aşteaptă explicaţii" de la Moscova privind accidentul de la Smolensk

Polonia "aşteaptă explicaţii" de la Moscova privind accidentul de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent, când ancheta a ajuns în stadiul final, cooperarea noastră este mai puţin bună decât la început", le-a declarat Tusk jurnaliştilor. "Aşteptăm explicaţii asupra motivelor care împiedică transferul documentelor", a adăugat el.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a reproşat, luni, Moscovei "întârzierea" anchetei prin omisiunea de a le trimite polonezilor documente cruciale asupra catastrofei.

"Rusia întârzie transferul de informaţii asupra cauzelor catastrofei către comisia de anchetă şi parchetul polonez", afirma cotidianul, citând o scrisoare "fermă" asupra acestui subiect, trimisă recent comisiei ruse de anchetă de către Edmund Klich, reprezentantul Guvernului polonez pe lângă această comisie.

Tusk a confirmat luni că a dat undă verde ca Edmund Klich să trimită o asemenea scrisoare anchetatorilor ruşi.

Varşovia aşteaptă să primească documente care ar putea confirma sau exclude o coresponsabilitate a părţii ruse, între care documente asupra echipamentelor tehnice de pe aerodromul de lângă Smolensk, comportamentul controlorilor ruşi de trafic aerian sau procedurile în vigoare în Rusia, potrivit publicaţiei poloneze.

Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Jerzy Miller, care conduce comisia poloneză de anchetă asupra catastrofei de lângă Smolensk, a confirmat luni că Varşovia aştepta, în continuare, documente care i-ar permite să avansaze în ancheta sa.

"Acum câteva săptămâni, am transmis (autorităţilor ruse) o listă cu documentele care interesează comisia poloneză, dar pe care încă nu le-a primit. Cunoscând procedurile complicate din Rusia, consider acest lucru doar un contratimp în cadrul procedurii", a declarat el în faţa jurnaliştilor.

Ministrul a confirmat, de asemenea, că Edmund Klich a adresat, în acest sens, o scrisoare comisiei de anchetă ruse.

Procurorul general al Poloniei, Andrzej Seremet, a anunţat, săptămâna trecută, că Varşovia aşteaptă, în continuare, un răspuns din partea justiţiei ruse la "solicitările (sale) de ajutor juridic" şi că speră ca, în august, să primească documentele solicitate în cadrul cooperării bilaterale.

Un avion de tip Tupolev-54, care-l transporta, la 10 aprilie, pe fostul preşedinte Lech Kaczynski, dar şi alţi înalţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit, în timp ce încerca să aterizeze, în condiţii de ceaţă, în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei), accident în care au murit toate cele 96 de persoane de la bord.

Partidul conservator polonez, Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, a format, săptămâna trecută, un grup parlamentar de anchetă, pentru a elucida cauzele accidentului, fără să excludă ipotezele unei crime sau unui atac terorist.

Prin intermediul unor site-uri favorabile conservatorilor, în Polonia se răspândesc unele teorii conspiraţioniste, potrivit cărora accidentul a fost o tentativă de eliminare a preşedintelui conservator, cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale din această ţară.

Jaroslaw Kaczynski a a alimentat personal aceste teze, acuzând Moscova de "obstrucţionarea" anchetei asupra accidentului, un lucru care, în opinia acestuia, ar justifica "unele îndoieli".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici