Aeroportul Smolensk ar fi putut fi anunţat prea târziu despre avionul preşedintelui polonez

Autorităţile de la aeroportul din Smolensk, Rusia, nu aveau, la 8 aprilie, întreaga documentaţie referitoare la avionul cu care urma să sosească acolo, două zile mai târziu, preşedintele polonez Lech Kaczynski, potrivit cotidianului Rzeczpospolita, citat de Radio Polonia, în pagina online.

33 afișări
Imaginea articolului Aeroportul Smolensk ar fi putut fi anunţat prea târziu despre avionul preşedintelui polonez

Aeroportul Smolensk ar fi putut fi anunţat prea târziu despre avionul preşedintelui polonez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aeroportul din Smolensk nu ştie nimic despre consimţământul pentru aterizarea avionului care îl transportă pe preşedinte", a avertizat şeful Departamentului pentru Rusia din cadrul Ministerului polonez de Externe, Dariusz Gorczynski, într-un e-mail către ambasadorul polonez la Moscova, la 8 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a recunoscut că ministerul ştia că aeroportul nu primise autorizaţia pentru aterizarea cursei 101 la Smolensk.

Potrivit unor comentarii neoficiale de la MAE polonez, partea rusă este acuzată că nu a înaintat autorizaţia de aterizare într-un termen adecvat, în condiţiile în care Moscova fusese înştiinţată încă din 22 martie despre ambele curse aeriene către Smolensk, de la 7 şi 10 aprilie.

La 25 martie, grupul polonez care pregătea ceremonia de la Katin, pentru a comemora 70 de ani de la asasinarea a peste 20.000 de ofiţeri polonezi de către poliţia secretă sovietică NKVD, se afla la Moscova şi a furnizat autorităţilor ruse o listă cu pasagerii cursei 101.

"Ruşii ne-au asigurat atunci că, atât la 7 cât şi la 10 aprilie, aeroportul din Smolensk va fi disponibil pentru aterizarea avioanelor poloneze", a precizat Piotr Paszkowski.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici