Rusia întârzie trimiterea documentelor privind ancheta accidentului de la Smolensk

Ancheta privind cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial polonez la Smolensk, pe 10 aprilie, stagnează din cauză că Rusia întârzie trimiterea documentelor, informează ziarul polonez Gazeta Wyborcza, citând surse din cadrul investigaţiei.

19 afișări
Imaginea articolului Rusia întârzie trimiterea documentelor privind ancheta accidentului de la Smolensk

Rusia întârzie trimiterea documentelor privind ancheta accidentului de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia întârzie trimiterea informaţiilor privind cauzele catastrofei", scrie publicaţia poloneză, afirmând că reprezentantul polonez Edmund Klich a trimis o scrisoare comisiei ruse de anchetă.

Potrivit publicaţiei, este vorba de documente care ar putea confirma sau exclude coresponsabilitatea părţii ruse în accident, din cauza echipamentelor aeroportului din Smolensk, acţiunilor controlorilor de trafic ruşi sau procedurilor de zbor din Rusia.

"Problemele au început. Ruşii nu doresc să ofere acces la documente", afirmă Klich, citat de Gazeta Wyborcza.

Procurorul-general din Polonia, Andrzej Seremet, anunţa săptămâna trecută că Varşovia încă aştepta răspunsul justiţiei ruse "la cererile de asistenţă juridică".

Avionul Tupolev 154, care îl transporta pe 10 aprilie pe preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă la Smolensk. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit în accident.

Formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS), condusă de Jaroslaw Kaczynski, a format un grup parlamentar care să analizeze cauzele accidentului aviatic. În Polonia circulă diverse teorii conspiraţioniste privind prăbuşirea avionului, accidentul fiind considerat o modalitate de eliminare a preşedintelui conservator înaintea alegerilor prezidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici