Partidul lui Jaroslaw Kaczynski nu exclude o "crimă" la Smolensk

Partidul conservator polonez al lui Jaroslaw Kaczynski a format marţi un grup de lucru parlamentar pentru a elucida cauzele accidentului avionului prezidenţial la Smolensk, în Rusia, fără să excludă ipoteza unei crime sau a unui atac terorist.

27 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Jaroslaw Kaczynski nu exclude o "crimă" la Smolensk

Partidul lui Jaroslaw Kaczynski nu exclude o "crimă" la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom analiza toate ipotezele, mai ales cele privind un atac terorist, deci de natură criminală", a declarat presei Antoni Macierewicz, un deputat radical naţionalist din cadrul partidului Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie), care va conduce lucrările grupului.

Avionul Tupolev 154, care îi transporta la 10 aprilie pe preşedintele Lech Kaczynski şi pe alţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe timp de ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Macierewicz, fost ministru pentru serviciile speciale în Guvernul lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, a folosit expresia "crima de Smolensk". El a adăugat că va dezvolta această teorie "mai târziu", când grupul îşi va termina lucrările.

Aproximativ 100 de deputaţi şi senatori din cadrul PiS au participat la reuniunea constitutivă a grupului. Partidul liberal PO, aflat la putere, precum şi opoziţia social-democrată, au boicotat iniţiativa conservatorilor.

"Scopul acestui grup este de a crea mituri care vor servi drept trambulină pentru activitatea politică (a PiS) în perspectiva viitoarelor alegeri", a declarat pentru postul privat de televiziune TVN24 Marek Biernacki, un deputat al PO. "Acest grup va servi numai la declanşarea unor emoţii politice", a apreciat la rândul său un deputat al SLD, Stanislaw Wziatek.

Ministrul Justiţiei, Krzysztof Kwiatkowski, a subliniat că "legea nu acordă acestui gen de grupuri nicio competenţă formală".

Teorii ale complotului, potrivit cărora accidentul este o tentativă de a-l elimina pe preşedintele conservator cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din Polonia, se răspândesc pe Internet, pe site-urile favorabile conservatorilor.

Preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a alimentat el însuşi această ipoteză, acuzând Moscova că "trenează" ancheta asupra accidentului ceea ce, în opinia lui, justifică unele "îndoieli".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici