Moscova denunţă un atac împotriva unui diplomat rus în Olanda. Putin aşteaptă scuze: "Reacţia noastră depinde de modul în care se va comporta partea olandeză"

Rusia a anunţat luni că a trimis Ministerului olandez de Externe o notă de protest în legătură cu agresiunea unui diplomat rus în Olanda, denunţând o încălcare gravă a normelor internaţionale în domeniul diplomatic. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că aşteaptă ca Olanda să prezinte scuze.

1283 afișări
Imaginea articolului Moscova denunţă un atac împotriva unui diplomat rus în Olanda. Putin aşteaptă scuze: "Reacţia noastră depinde de modul în care se va comporta partea olandeză"

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Necunoscuţi înarmaţi, (îmbrăcaţi) în uniforme de camuflaj au pătruns în acest weekend în apartamentul unui consilier al ambasadei Rusiei în Olanda", Dmitri Borodin, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Alexandr Lukaşevici, citat de agenţia Interfax.

"Ei l-au bătut pe diplomat, sub pretextul inventat că el şi-ar fi maltratat copiii", a declarat Lukaşevici.

Agresiunea a avut loc chiar "sub ochii" acestor copii, deşi Borodin i-a avertizat pe atacatori că este protejat de imunitate diplomatică, a precizat el.

Diplomatul a fost "încătuşat şi dus la o secţie de poliţie, unde a fost ţinut aproape toată noaptea", înainte de a fi eliberat fără a i se prezenta "vreo explicaţie sau scuze", a adăugat Lukaşevici.

În legătură cu acest incident, "Ministerul rus de Externe i-a trimis părţii olandeze o notă de protest", a afirmat purtătorul de cuvânt, denunţând o "încălcare gravă a normelor şi regulilor de comunicare internaţională".

Ambasada Rusiei la Haga urmează să stabilească toate circumstanţele acestei agresiuni, a adăugat el.

Putin aşteaptă ca Olanda să prezinte scuze

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că aşteaptă ca Olanda să prezinte scuze în urma unui incident în care, potrivit Moscovei, un diplomat rus de la Haga a fost reţinut în forţă la domiciliu şi deţinut mai multe ore.

"Este o încălcare grosolană a Convenţiei de la Viena. Aşteptăm explicaţii şi scuze şi ca vinovaţii să fie pedepsiţi", a declarat Putin, citat de agenţia RIA Novosti, în cadrul summitului Asia-Pacific, la Bali.

"Reacţia noastră va depinde de modul în care se va comporta partea olandeză", a avertizat el.

Ministerul rus de Externe a anunţat anterior că l-a convocat pe ambasadorul Olandei la Moscova pentru a-i prezenta caracterul "inacceptabil" al incidentului care a avut loc duminică seara la Haga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici