Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a abandonat în 2009, fără protecţie, uraniu puternic îmbogăţit în apropierea unei centrale nucleare, în urma unei dispute cu ONU, potrivit unei note diplomatice americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi preluate vineri de presă.

12 afișări
Imaginea articolului Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009

Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 5,2 kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost ambalate în şapte recipiente destinate transportului şi nu stocării şi abandonate în noiembrie 2009 pe o pistă a centralei nucleare libiene Tajoura sub protecţia unui singur gardian înarmat, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

The New York Times, care publică de asemenea note diplomatice americane, afirmă că ambasada Statelor Unite la Tripoli a avertizat atunci că "dacă uraniul îmbogăţit nu este scos din recipiente în decurs de trei luni, creşterea temperaturii ar putea să fisureze recipientele şi să ducă la scurgeri de materiale nucleare radioactive" în atmosferă.

Diplomaţii americani şi ruşi au exercitat presiuni asupra oficialilor libieni să permită unui avion rusesc să vină să recupereze recipientele. După un prim refuz al lui Muammar Kadhafi, acestea au fost până la urmă evacuate cu un avion special rusesc la 21 decembrie 2009.

Acest incident s-a produs după ce liderul libian a revenit subit asupra deciziei de a renunţa la tot materialul nuclear cu destinaţie militară. Această decizie a fost cauzată aparent de un refuz al ONU de a autoriza amplasarea cortului său în faţa sediului de la New York.

În timpul deplasărilor sale oficiale în străinătate, Kadhafi locuieşte de obicei în cortul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici