Mulţi romi plecaţi din Franţa sosesc la Roma, sute de tabere ilegale vor fi demolate

Numeroşi romi care au părăsit Franţa în contextul expulzărilor au ajuns la Roma, susţine primarul capitalei Italiei, Gianni Alemanno, avertizând că vor fi demolate peste 200 de minitabere de nomazi, relatează Il Tempo în ediţia online.

61 afișări
Imaginea articolului Mulţi romi plecaţi din Franţa sosesc la Roma, sute de tabere ilegale vor fi demolate

Mulţi romi plecaţi din Franţa sosesc la Roma, sute de tabere ilegale vor fi demolate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Va fi o viaţă grea pentru ultimii sosiţi, romii expulzaţi din Franţa care "deja sunt prezenţi pe teritoriul italian", a avertizat Gianni Alemanno.

"Minitaberele ilegale nu trebuie să fie scopul pentru care romii vin la Roma", adaugă Alemanno.

Primarul a anunţat că, în scurt timp, vor fi desfiinţate toate cele 201 minitabere de nomazi construite abuziv în Roma, inclusiv cea în care s-a produs incendiul soldat cu moartea unui copil român. În aceste tabere locuiesc aproximativ 2.350 de persoane.

"Maşinile cu numere de înmatriculare franceze vor fi oprite de forţele de ordine", a avertizat Alemanno.

"Avem un plan de închidere progresivă a taberelor ilegale, oferindu-le cazare tuturor persoanelor care au nevoie. Toate taberele unde există condiţii igienico-sanitare precare nu pot fi tolerate; sunt 150-200 de astfel de locaţii. Joi va avea loc prima reuniune cu reprezentanţi ai poliţiei şi carabinierilor", a precizat primarul Romei.

Alemanno a evidenţiat necesitatea unei strategii europene pentru gestionarea problemei romilor. "Săptămâna viitoare, ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, se va întâlni cu omologul său francez, iar eu voi cere ca Uniunii Europene să îi fie prezentat un plan complex pentru controlul fluxurilor de romi şi îmbunătăţirea condiţiilor acestora", a încheiat Alemanno.

Luni dimineaţă, Gianni Alemanno a criticat expulzarea în masă a romilor din Franţa, afirmând că ar trebui expulzaţi doar imigranţii care comit infracţiuni. "Mă opun expulzării masive a romilor şi nomazilor, cum s-a întâmplat în Franţa, unde s-a făcut mult zgomot pentru nimic", a declarat Gianni Alemanno.

"Noi considerăm că trebuie expulzaţi cei care comit infracţiuni, fără a avea toleranţa pe care a avut-o Walter Veltroni (fostul primar al Romei - n.red.). Pe cât de mult respect am faţă de un rom care doreşte să se integreze, pe atât de mult doresc să îl expulzez în cazul în care comite infracţiuni", a subliniat Alemanno.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat la sfârşitul lunii iulie o înăsprire a politicii de securitate a Franţei şi desfiinţarea taberelor ilegale ale romilor, atrăgând numeroase critici pe plan intern şi internaţional. Conform Ministerului Imigraţiei, 8.313 romi români şi bulgari au fost expulzaţi de la începutul anului, în timp ce în 2009 numărul total al repatrierilor a fost de 9.875.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici