NATO subliniază problemele cauzate de folosirea scuturilor umane în Libia

NATO a subliniat miercuri, la Neapole, dificultăţile puse de folosirea scuturilor umane de către forţele loiale liderului libian Muammar Kadhafi, care se amestecă în traficul rutier normal pentru a avansa spre zonele controlate de insurgenţi.

42 afișări
Imaginea articolului NATO subliniază problemele cauzate de folosirea scuturilor umane în Libia

NATO subliniază problemele cauzate de folosirea scuturilor umane în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţele guvernamentale libiene au evoluat în ultimele zile spre tactici neconvenţionale, amestecându-se în traficul rutier (normal-n.r.) şi folosind civili ca scuturi umane pentru a avansa" spre zone controlate de rebeli, a declarat presei contraamiralul britanic Russ Harding, comandantul adjunct al operaţiunii Unified Protector.

El a subliniat dificultatea de a distruge tancuri în zone locuite fără a răni locuitorii.

"Dacă încerci să protejezi scuturi umane atunci când este un tanc cu zeci de oameni în jur - civili nevinovaţi - cel mai bun lucru de făcut este probabil să nu lansezi o bombă asupra acestui tanc", a explicat ofiţerul, care se exprima la cartierul general al NATO din Neapole.

În cursul operaţiunilor lor, "forţele NATO au fost deosebit de atente să evite victimele civile care se află în apropierea zonelor de luptă, adesea numai ca tactică a forţelor guvernamentale", a explicat ofiţerul britanic.

"Întrucât nu suntem autorizaţi să folosim forţe terestre, există o limită fizică pentru ceea ce putem face", a adăugat el, precizând: "Asta nu înseamnă că nu avem voinţa, intenţia şi puterea de foc pentru a interveni".

Contraamiralul Harding a evocat de asemenea evoluţia forţelor în teren.

"Forţele guvernamentale avansează în direcţia Ajdabiya", un oraş controlat de rebeli, "şi devin o ameninţare directă pentru acest oraş şi dincolo, pentru Benghazi", a continuat el.

Pentru a contracara acest avans al forţelor pro-Kadhafi, "NATO a continuat aceste atacuri directe asupra forţelor care avansează, precum şi asupra lanţului lor de aprovizionare logistică şi cu muniţie", a adăugat contraamiralul.

NATO a utilizat de asemenea "atacuri chirurgicale pentru a întrerupe principala cale de aprovizionare" a trupelor guvernamentale între Ajdabiya şi Misrata.

"Vom ataca toate forţele care ameninţă civili nevinovaţi", a declarat el, referitor la controversa privind imparţialitatea NATO în Libia.

Potrivit lui, peste o sută de avioane de luptă şi de sprijin au fost mobilizate sub comandamentul NATO, precum şi circa 12 nave de război.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici