VIDEO | Navalnîi, critic făţiş al lui Putin, arestat înainte de protestele de luni, din Rusia/Zeci de persoane, reţinute la Moscova şi Sankt Petersburg/ Forţele de ordine au folosit sprayuri iritante

Alexei Navalnîi, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei ruse şi un critic făţiş al preşedintelui Vladimir Putin, a fost arestat la domiciliu înainte de protestele neautorizate programate să aibă loc luni la Moscova şi în alte oraşe din Rusia, a anunţat soţia lui pe Twitter, potrivit BBC News.

1104 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Navalnîi, critic făţiş al lui Putin, arestat înainte de protestele de luni, din Rusia/Zeci de persoane, reţinute la Moscova şi Sankt Petersburg/ Forţele de ordine au folosit sprayuri iritante

Navalnîi,un critic făţiş al lui Putin, reţinut înainte de protestele programate luni în Rusia

"Alexei a fost arestat la intrarea în blocul unde se află locuinţa noastră", a transmis Yulia Navalnîi pe Twitter, adăugând că "planurile noastre nu s-au schimbat".

Anterior, omul politic rus a cerut susţinătorilor lui să participe la protestele anticorupţie programate să aibă loc în mai multe oraşe din Rusia.

Navalnîi a declarat duminică faptul că autorităţile ruse vor încerca să prevină folosirea de materiale sonore şi video în timpul protestelor, afirmând că scopul acestor măsuri este de a umili protestatarii.

Poliţia rusă a reţinut luni zeci de persoane care participă la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova, iar forţele de ordine au folosit spray-uri iritante asupra protestatarilor, relatează site-urile Interfax şi Moscow Times.

La Moscova, mii de persoane participă la un protest neautorizat, după îndemnul liderului opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi. Majoritatea s-au strâns pe strada Tverskaia, din centrul oraşului.

La o oră după începerea mitingului, zeci de persoane au fost reţinute de către poliţişti. Unii protestatari au afişat pancarte împotriva regimului de la Kremlin.

Forţele de ordine au reuşit să disperseze mulţimea, după ce au folosit sprayuri iritante. Prin intermediul unei portavoce, poliţiştii le transmit protestatarilor să părăsească zona, în caz contrar vor fi reţinuţi.

La Sankt Petersburg, zeci de persoane au fost reţinute în parcul Field of Mars, aflat în centrul oraşului. Protestatarii sunt îndemnaţi să încheie mitingul pentru a nu fi sancţionaţi. Poliţia reaminteşte că o demonstraţie autorizată are loc în parcul Udelny.

Alexei Navalnîi, unul din principalii lideri ai opoziţiei ruse şi un critic făţiş al preşedintelui Vladimir Putin, a fost arestat la domiciliu înainte de protestele neautorizate de la Moscova şi în alte oraşe din Rusia. Navalnîi urma să participe la protestul programat luni după-amiaza în centrul Moscovei.

Potrivit site-ului Reuters, poliţia rusă a reţinut cel puţin 118 protestatari în centrul Moscovei, în condiţiile în care mii de persoane demonstrează împotriva corupţiei. Organizatorul mitingului a fost de asemenea reţinut.

"Protestăm împotriva corupţiei care afectează viitorul oamenilor tineri din această ţară", a declarat Maria Badirova, în vârstă de 33 de ani.

Între timp, administraţia Moscovei a anunţat că poliţia împiedică încercările de organizare a unor demonstraţii neautorizate în centrul oraşului.

La Sankt Petersburg, peste 200 de persoane au fost reţinute de către poliţie.


Sute de poliţisti ruşi au fost mobilizaţi luni în centrul Moscovei din cauza protestelor organizate de mai mulţi lideri ai opoziţiei ruse, îndreptate contra lui Vladimir Putin

Aleksei Navalnîi a fost şi organizatorul protestelor din martie, atunci când mii de protestatari au ieşit pe străzile din Rusia, aceasta fiind cea mai mare demonstraţie împotriva regimului de la Kremlin din 2012 până atunci, informează Reuters.

Până în prezent, sondajele de opinie îl consideră ca favorit la următoarele alegeri prezidenţiale pe actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin. Totuşi, protestele de luni vor demonstra dacă Alexei Navalnîi poate reprezenta un contracandidat serios pentru acesta la viitorul scrutin electoral.

Poliţia rusă a pus la dispoziţie pentru protestari un bulevard întreg situat însă la mare distanţă de Kremlin. 

Protestele coincid cu o serie de evenimente oficiale dedicate Zilei Independenţei Rusiei, aceasta fiind o zi liberă pentru cei mai mulţi cetăţeni ruşi. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici