Negocierile israelo-palestiniene se încheie oficial astăzi, fără niciun rezultat

Termenul de nouă luni fixat pentru desfăşurarea negocierilor între Israel şi Autoritatea Palestiniană expiră marţi, discuţiile soldându-se cu un eşec în pofida eforturilor depuse de secretarul de Stat american, John Kerry, comentează AFP.

127 afișări
Imaginea articolului Negocierile israelo-palestiniene se încheie oficial astăzi, fără niciun rezultat

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat zilele trecute că este necesară "o pauză" în discuţii, în contextul în care negocierile sunt în impas din cauza unor disensiuni fundamentale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ordonat amânarea unei reuniuni prevăzute miercuri pe tema aprobării construirii a mii de noi locuinţe în colonii, în contextul în care palestinienii consideră că negocierile au ajuns în impas din cauza activităţilor israeliene de colonizare.

Un lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Abed Rabbo, a denunţat "o vastă escrocherie aplicată sub pretextul negocierilor", afirmând că "procesul de pace era mort de la început".

"Liderii israelieni au încercat să păcălească lumea şi să ne implice într-un cerc vicios al negocierilor, în contextul în care procesul de colonizare a continuat", a spus Abed Rabbo.

Organizaţia israeliană anticolonizare Pace Acum a dezvăluit marţi că, pe durata celor nouă luni de negocieri, Israelul a aprobat construirea a 13.851 de locuinţe în colonii din Ierusalimul de Est şi din restul Cisiordaniei.

Jonathan Spyer, analist la Institutul de studii interdisciplinare din Herzliya (Tel Aviv), consideră că negocierile nu au ajuns la niciun rezultat, readucând procesul de pace "în punctul zero".

Autoritatea Palestiniană, care tocmai a semnat un acord de reconciliere interpalestiniană cu mişcarea islamistă Hamas, a adoptat duminică un plan care prevede continuarea demersurilor de aderare la zeci de instituţii şi organizaţii internaţionale, o decizie condamnată de Israel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici