Nelson Mandela este în continuare în stare "stabilă, dar critică". Prima declaraţie a preşedinţiei Africii de Sud de la ieşirea acestuia din spital

Nelson Mandela, care primeşte îngrijiri medicale la domiciliu de la începutul lui septembrie, este în continuare în "stare stabilă dar critică", a declarat luni preşedinţia sud-africană, exprimându-se pentru prima dată de când fostul preşedinte s-a întors acasă după o spitalizare de trei luni.

148 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela este în continuare în stare "stabilă, dar critică". Prima declaraţie a preşedinţiei Africii de Sud de la ieşirea acestuia din spital

Nelson Mandela (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Starea de sănătate a fostului preşedinte rămâne mai mult sau mai puţin la fel ca atunci când preşedintele (Jacob) Zuma l-a vizitat ultima dată, adică stabilă, dar critică, iar Madiba continuă să reacţioneze la tratament", a afirmat preşedinţia într-un comunicat, referindu-se la eroul naţional prin folosirea numelui său de clan, preluat cu afecţiune de majoritatea sud-africanilor, relatează AFP.

Comunicatul a fost difuzat după ce preşedintele Zuma l-a vizitat pe eroul luptei antiapartheid luni dimineaţa, aceasta fiind prima intervenţie după mai mult de două luni de tăcere în privinţa stării de sănătate a lui Mandela, în vârstă de 95 de ani, care a trecut pe lângă moarte în iunie.

Zuma urmează să inaugureze, luni seara, o expoziţie permanentă despre viaţa lui Nelson Mandela la fundaţia sa, în cadrul unui dineu festiv la Johannesburg, în prezenţa a numeroşi jurnalişti care nu ar fi ratat ocazia de a-i pune întrebări despre starea de sănătate a ilustrului său predecesor.

Potrivit fostei sale soţii Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandela este în continuare "destul de bolnav" şi nu este capabil să vorbească dar "comunică prin semne faciale".

"Nu poate articula" din cauza tuburilor pe care le are în gură pentru a-i drena (fluidele) din plămâni", a explicat ea pentru cotidianul Sunday Independent.

"Medicii ne-au spus că speră să îşi recupereze vocea", a precizat ea, negând categoric că Nelson Mandela ar fi conectat la un aparat de respiraţie artificială. "Am auzit această prostie că ar fi conectat la un aparat respirator. Nu este", a afirmat ea.

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud este îngrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg începând cu 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi probabil complicaţii multiple.

Deşi pneumonia este vindecată, plămânii săi au rămas sensibili, a declarat Winnie Madikizela-Mandela.

"Este dificil pentru el", "este încă foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie menţinut într-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensivă", a declarat ea pentru cotidian. Dar "când este foarte destins, este foarte bine şi acest lucru ne dă multă speranţă". "Este într-o atmosferă pe care o recunoaşte", a adăugat ea.

Problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace sunt probabil legate de sechelele lăsate de tuberculoză. El a contractat această boală în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, în largul Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de închisoare în temniţele regimului de apartheid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici