Noi controverse asupra identităţii soldatului care l-a ucis pe Osama Ben Laden

O nouă versiune a condiţiilor morţii lui Osama Ben Laden şi îndoieli asupra identităţii soldatului Navy Seal care l-a ucis au fost dezvăluite de CNN, care pun sub semnul întrebării mărturiile precedente, inclusiv cea a bărbatului prezentat ca "trăgătorul" de către revista Esquire.

777 afișări
Imaginea articolului Noi controverse asupra identităţii soldatului care l-a ucis pe Osama Ben Laden

Osama Ben Laden (Imagine: Captură video)

În februarie, revista Esquire publica un interviu extensiv cu un bărbat prezentat sub anonimat ca fiind "trăgătorul" care l-a ucis pe liderul al-Qaida la locuinţa sa din Abbottabad (Pakistan) în noaptea de 1 spre 2 mai 2011.

Militarul a povestit că a fost singurul care a pătruns în camera acestuia de la al treilea etaj şi l-a ucis cu trei gloanţe în cap.

Conform postului de televiziune CNN, această poveste este falsă, "trăgătorul" nefiind cel care l-a ucis pe Ben Laden.

Povestea "trăgătorului" este o "mare prostie", conform lui Peter Bergen, consultant al CNN şi specialist în ceea ce priveşte al-Qaida, care relatează declaraţiile unuia dintre membrii faimoasei "Team 6" a Navy Seals, aflat, din nou, sub anonimat.

Conform lui Peter Bergen, trei soldaţi Seals ar fi ajuns la cel de-al treilea etaj, printre care "trăgătorul" prezentat de Esquire şi Matt Bisssonette, soldatul care a relatat deja o primă variantă a acestei nopţi sub pseudonimul Mark Owen în controversatul volum, "No Easy Day".

Ben Laden ar fi scos capul pe uşă iar primul Seal - nici "trăgătorul", nici Bissonette - i-ar fi tras atunci un glonţ în cap, conform lui Peter Bergen. Relatarea consultatului CNN se apropie de cea a operaţiunii descrisă de Bissonette în cartea sa.

Povestea "trăgătorului" din Esquire ar fi deranjat puternic membri aceste unităţi de elită, care aveau instrucţiuni de a nu "vorbi cu nimeni", conform lui Bergen.

Navy Seal-ul care a făcut aceste declaraţii pentru CNN povesteşte, de asemenea, că "trăgătorul" a fost expulzat din echipă deoarece avea tendinţa de a se lăuda cu faptele sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici