NOI PROTESTE în Turcia: Mii de oameni au manifestat împotriva Guvernului, în apropierea Pieţei Taksim

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă seara în apropiere de Piaţa Taksim, la Istanbul, împotriva Guvernului şi reprimării de către poliţie, în ultimele săptămâni, a unor manifestanţi, a constatat un jurnalist AFP.

425 afișări
Imaginea articolului NOI PROTESTE în Turcia: Mii de oameni au manifestat împotriva Guvernului, în apropierea Pieţei Taksim

NOI PROTESTE în Turcia: Mii de oameni au manifestat împotriva Guvernului, în apropierea Pieţei Taksim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniţi la apelul grupului Solidaritate Taksim, principalul coordonator al frondei lansate pe 31 mai, manifestanţi au înfruntat timp de două ore un impozant cordon de poliţişti antirevoltă, care le bloca accesul în piaţă, scandând sloganuri ca "Guvernul, demisia" sau "Împotriva fascismului, cu toţii".

Protestatarii s-au dispersat la venirea nopţii, fără incidente.

Ei au denunţat totodată intervenţia de vineri a armatei împotriva câtorva sute de persoane ce protestau faţă de extinderea unei tabere militare la Lice, în sud-estul Turciei, o regiune cu populaţie majoritar kurdă, o intervenţie soldată cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Ministerul turc de Interne a anunţat sâmbătă deschiderea unei anchete asupra circumstanţelor în care armata a deschis focul împotriva manifestanţilor.

Revolta antiguvernamentală din Turcia a început pe 31 mai, cu o mobilizare împotriva desfiinţării unei grădini publice din Istanbul, Parcul Ghezi. La ea au aderat peste 2,5 milioane de persoane, în 80 de oraşe, potrivit unor estimări ale poliţiei, publicate weekendul trecut.

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de asociaţia medicilor turci, aceste manifestaţii s-au soldat cu patru morţi, trei contestatari şi un poliţist, iar alte 8.000 de persoane au fost rănite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici