Video Numărul doi în ierarhia Al-Qaida Nasir al-Wuhayshi, ucis într-un atac american în Yemen - VIDEO

Liderul grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) Nasir al-Wuhayshi, numărul doi în cadrul reţelei Al-Qaida, a fost ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot în regiunea Hadramout, în Yemen, au declarat doi oficiali yemeniţi din domeniul securităţii pentru CNN.

1739 afișări

Doi oficiali yemeniţi din domeniul securităţii au declarat pentru CNN că al-Wuhayshi a fost ucis vineri într-un atac cu un avion fără pilot, în regiunea Hadramout, în Yemen.

Câteva ore mai târziu, gruparea a confirmat moartea liderului AQPA.

Într-un mesaj video publicat marţi, AQPA afirmă că al-Wuhayshi a fost ucis împreună cu doi adjuncţi. Liderul militar Qasm al-Rimi - alias Abu Hureira al-Sanaani - va fi succesorul său, anunţă gruparea.

Autorităţile americane depun eforturi să confirme moartea lui al-Wuhayshi, a declarat un oficial american din cadrul serviciilor de informaţii.

Al-Wuhayshi a fost al doilea în ierarhia reţelei Al-Qaida şi liderul AQPA. Cunoscut şi ca "prinţul moştenitor" al Al-Qaida, el apărea într-o înregistrare video, postată pe Internet în aprilie anul trecut, în aer liber, în mijlocul unor susţinători.

În discursul pe care-l susţinea în faţa acestora, el afirma că vizează Statele Unite. "Trebuie să eliminăm crucea. Purtătoarea crucii este America", spunea el.

Înregistrarea părea să aibă loc la una dintre cele mai mari reuniuni Al-Qaida din ultimii ani.

Al-Wuhayshi, originar din Yemen, a preluat conducerea AQPA în 2009. El a evadat dintr-o închisoare yemenită în 2006 şi a fost, anterior, secretarul personal al lui Osama ben Laden.

"Dacă este adevărat, este o lovitură semnificativă. Conducerea contează", a declarat luni senatorul independent din Maine Angus King pentru CNN. În opinia sa, eliminarea lui al-Wuhayshi va afecta Al-Qaida. Însă reţeaua reprezintă în continuare o ameninţare, a apreciat el. "Este un efort de lungă durată, dificil, în care ne-am angajat şi va necesita tot felul de instrumente", a spus King.

Informaţii despre eliminarea lui al-Wuhayshi au apărut după ce avioane americane au efectuat un atac în Libia în care ar fi fost ucis un lider terorist din Africa de Nord.

Ţinta atacului a fost Mokhtar Belmokhtar, un veteran islamist afiliat reţelei Al-Qaida, a declarat un oficial american pentru CNN.

Guvernul libian a anunţat că Belmokhtar a fost ucis într-un atac comis în weekend, însă americanii nu au confirmat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici