O asistentă care a îngrijit bolnavi de Ebola denunţă situaţia haotică din aeroporturile americane

O asistentă americană, care s-a întors dintr-o misiune în Sierra Leone, unde a ajutat bolnavii de Ebola, a denunţat plasarea sa automată în carantină, ca măsură de precauţie, la întoarcerea în Statele Unite, deşi nu prezenta niciun simptom de infecţie.

572 afișări
Imaginea articolului O asistentă care a îngrijit bolnavi de Ebola denunţă situaţia haotică din aeroporturile americane

O asistentă care a îngrijit bolnavi de Ebola denunţă situaţia haotică din aeroporturile americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kaci Hickox, care a lucrat pentru Médecins sans Frontières în Sierra Leone, a fost prima persoană plasată în carantină automat, o măsură decretată vineri de guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, şi cel al statului New York, Andrew Cuomo, pentru toate persoanele suspectate că au intrat în contact cu bolnavii de Ebola.

"Nu doresc nimănui o astfel de situaţie şi îmi este teamă pentru oamenii care vor fi în situaţia mea pe viitor", a subliniat infirmiera pentru cotidianul The Dallas Morning News.

"Îmi este teamă pentru celelalte cadre medicale care vor explica în aeroporturi că au luptat împotriva Ebola în Africa de Vest", a adăugat ea, denunţând o situaţie haotică şi o absenţă izbitoare de organizare şi sfaturi precise pentru primirea acestor persoane.

Hickox, care ar fi trebuit să tranziteze aeroportul din Newark, în New Jersey, a fost plasată automat în carantină pentru 21 de zile (cât durează perioada de incubaţie a bolii) într-un spital din New Jersey pentru examinare medicală, deşi nu prezenta niciun simptom.

După ce a fost interogată "ca un infractor" de diferiţi ofiţeri ai serviciilor pentru imigraţie îmbrăcaţi în costume albe, timp de trei ore, ea a constatat că "nimeni nu părea responsabil, nimeni nu putea să îmi spună ce vor face cu mine, mă întrebam ce rău am făcut".

Prima dată când i s-a luat temperatura, aceasta a fost în valori normale, de 37 de grade Celsius, dar apoi, "cu enervarea şi confuzia", o nouă măsurătoare a arătat o creştere a acesteia, iar personalul serviciului de imigraţie a considerat imediat acest lucru ca fiind febră. Ulterior, ea a fost dusă la spital, escortată de opt maşini de poliţie, toate cu sirenele în funcţiune.

Acolo i s-au prelevat mostre de sânge, iar testele au fost negative, după care i s-a măsurat din nou temperatura, care era normală.

"Am petrecut o lună supraveghind copii care mureau singuri, am fost martora tragediei umane. Am încercat să ajut în timp ce majoritatea ţărilor din lume nu au făcut nimic", a precizat ea.

"Avem nevoie de mai mult personal medical pentru a lupta împotriva epidemiei în Africa de Vest. Iar Statele Unite trebuie să trateze personalul care se întoarce de acolo cu demnitate şi omeneşte", a conchis ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici