O parte din Slovenia, paralizată de ninsorile abundente: "E o catastrofă naturală de mare amploare"

Aproximativ 120.000 de consumatori au rămas fără curent electric şi numeroase drumuri au fost blocate, duminică, în Slovenia în urma ninsorilor abundente care afectează cea mai mare parte a ţării încă de sâmbătă, a anunţat presa, citată de AFP.

767 afișări
Imaginea articolului O parte din Slovenia, paralizată de ninsorile abundente: "E o catastrofă naturală de mare amploare"

O parte din Slovenia, paralizată de ninsorile abundente: "E o catastrofă naturală de mare amploare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia de meteorologie slovenă, ARSO, a lansat o alertă de nivel maxim. Aceasta le-a cerut cetăţenilor să nu iasă din casă, avertizându-i că vremea constituie un risc serios pentru persoane şi bunuri.

În regiunea Postojna, situată la circa 40 de kilometri de Ljubljana, capitala acestei mici ţări alpine, liniile de înaltă tensiune au căzut sub greutatea gheţii sau a ninsorii, sau antrenate de copacii căzuţi. Alimentarea cu energie electrică nu a putut fi restabilită în cursul zilei din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

O linie de înaltă tensiune a căzut duminică pe autostrada care leagă Ljubljana de coasta adriatică, determinând închiderea acesteia timp de mai multe ore.

Centrul de informaţii rutiere a anunţat pe site-ul său de Internet că numeroase drumuri sunt închise în toată Slovenia din cauza liniilor de înaltă tensiune şi a copacilor căzuţi sau din cauza gheţii. Căile ferate sunt, de asemenea, blocate.

"Este o catastrofă naturală de mare amploare", a declarat premierul sloven, Alenka Bratusek, după ce a vizitat, duminică, regiunea Postojna. Bratusek a anunţat că Guvernul său va cere ajutorul Uniunii Europene, care să îi furnizeze mai multe generatoare electrice pentru a face faţă situaţiei create de penele de curent.

În afară de regiunea Postojna, penele de electricitate afectează şi unele sectoare din Ljubljana şi din oraşele Celje şi Maribor.

În total, aproximativ 120.000 de locuinţe, respectiv 250.000 de persoane, au rămas fără curent electric duminică în această ţară cu două milioane de locuitori, a anunţat postul privat de televiziune POP, citând surse din cadrul serviciului de distribuţie a electricităţii.

"Întreruperile de curent electric nu mai sunt o problemă locală, ci una naţională", a declarat ministrul Apărării, Roman Jakici. El a afirmat că armata este pregătită să intervină dacă serviciile civile au nevoie de ajutor pentru a curăţa străzile de zăpadă, gheaţă şi copaci, care le fac impracticabile.

Ministerul Apărării a anunţat deja duminică, în cursul zilei, că va mobiliza 100 de militari pentru a asista unităţile de apărare civilă în regiunea Postojna. El a afirmat că sunt aşteptate generatoarele electrice din Austria, Germania şi Cehia.

Din cauza condiţiilor meteorologice excepţional de dure, 75 la sută din grădiniţele, şcolile primare şi instituţiile de învăţământ secundar vor fi închise luni în Slovenia, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici