O senatoare democrată vrea o lege care să interzică CIA să recurgă la tortură şi să deţină suspecţi

Senatoarea democrată americană Dianne Feinstein a anunţat că va depune o propunere de lege pentru a interzice definitiv CIA să recurgă la tortură şi să menţină suspecţi în detenţie, concretizând concluziile unui raport de anchetă publicat în decembrie, relatează AFP.

84 afișări
Imaginea articolului O senatoare democrată vrea o lege care să interzică CIA să recurgă la tortură şi să deţină suspecţi

O senatoare democrată vrea o lege care să interzică CIA să recurgă la tortură şi să deţină suspecţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia de Informaţii din Senat, pe care Feinstein a prezidat-o până la sfârşitul anului trecut şi care acum este sub control republican, a dat publicităţii la 9 decembrie un raport care denunţa brutalitatea şi ineficienţa tehnicilor de interogare brutale ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) asupra unor deţinuţi care ar fi avut legături cu al-Qaida, la începutul anilor 2000, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Preşedintele Barack Obama a pus capăt acestor practici prin decret în ianuarie 2009, la sosirea sa la Casa Albă, dar democrata vrea să ofere un caracter permanent acestor interdicţii, introducând o lege.

Dianne Feinstein, care va continua să facă parte din Comisia de Informaţii, a propus patru măsuri legislative. Ea vrea ca interdicţia de a practica tortura şi tehnicile de interogare brutale să fie extinsă pentru a include în mod expres CIA.

Senatoarea cere ca tehnicile de interogare autorizate de manualul de teren al Forţelor terestre, care clarifică tehnicile ce pot fi utilizate legal de militarii americani, să fie generalizate pentru a fi aplicate şi de serviciile de informaţii.

Feinstein propune de asemenea să fie obligatorie informarea Crucii Roşii despre capturarea sau detenţia oricărui individ şi autorizarea accesului la deţinuţi.

În fine, ea doreşte ca CIA să aibă interdicţie de a deţine persoane dincolo de o durată tranzitorie şi pe termen scurt.

Pe de altă parte, democrata mai propune o serie de măsuri administrative pentru a reforma Agenţia Centrală de Informaţii şi a asigura o mai bună transparenţă a activităţilor sale, în special cu Congresul.

Propunerile lui Dianne Feinstein au însă mai puţină influenţă de când republicanii au redobândit controlul asupra Senatului. Republicanul Richard Burr, care va fi probabil noul preşedinte al Comisiei de Informaţii, a apreciat că este regretabilă publicarea raportului privind activitatea CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici