Obama a îndemnat autorităţile irakiene să integreze combatanţi din triburi sunnite în armată

Preşedintele american Barack Obama a discutat miercuri cu preşedintele Parlamentul irakian despre necesitatea de a integra liderii şi combatanţi din triburi sunnite în forţele armate irakiene, în contextul în care mai multe zone din vestul Irakului sunt controlate de insurgenţi.

74 afișări
Imaginea articolului Obama a îndemnat autorităţile irakiene să integreze combatanţi din triburi sunnite în armată

Obama a îndemnat autorităţile irakiene să integreze combatanţi din triburi sunnite în armată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Statelor Unite intervenit în timpul unei reuniuni, la Washington, între preşedintele Parlamentului irakian, liderul sunnit Osama Al-Nujaifi, şi vicepreşedintele american Joe Biden.

"Preşedintele i-a încurajat pe liderii irakieni să continue dialogul, pentru ca revendicările legitime ale tuturor comunităţilor să fie luate în considerare în cadrul procesului politic", a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

"Cele două părţi au căzut de acord asupra necesităţii unor măsuri în domeniul securităţii şi politice vizând lupta împotriva terorismului şi au evocat mijloacele care vor permite în mod oficial integrarea forţelor tribale şi locale în structurile de securitate" irakiene, a continuat administraţia americană.

Anterior, premierul şiit irakian Nuri al-Maliki i-a îndemnat pe locuitorii din provincia Al-Anbar, în vestul ţării, să "ia poziţie" faţă de militanţii care luptă împotriva forţelor guvernamentale, sprijinite de combatanţi din triburi.

Insurgenţii, dintre care foarte mulţi sunt membri ai Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL, afiliat la Al-Qaida), controlează cartiere întregi din Ramadi, dar şi oraşul vecin Fallujah, situat la 60 de kilometri vest de Bagdad.

Confruntările au fost declanşate de un asalt al forţelor de securitate, la sfârşitul lui decembrie, împotriva unei tabere a unor protestatari sunniţi antiguvernamnetali instalate de peste un an în apropiere de Ramadi.

Guvernul i-a calificat pe militanţii antiguvernamentali drept terorişti membri ai Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici