Radu Miruță a spus, miercuri, la RFI că, din punctul său de vedere, faptul că sunt mai puțini turiști este pentru că oamenii au rămas cu mai puțini bani în buzunar, nu ține neapărat pentru vouchere.
„Atunci când scad venitorile, pentru că s-au redus din salarii, au crescut taxe, România este cu un deficit fantastic, la care inflație va începe să usture din luna august, oamenii au rămas cu mai puține venituri. Și în viața unui om, de zi cu zi, când trebuie să plătești și facture, și pregătire pentru copil, și benzină, și chirie, sau ce mai plătești tu, când nu rămâi cu bani pentru tot, nu o să oprești chiria de plătit. Nu te mai duci la restaurant, nu o să oprești întreținerea, nu te mai duci la mare sau la munte, că ai mai puțin bani. Deci problema principală este că oamenii au rămas cu mai puțin bani în buzunar și își reduc din plăcerile la care pot renunța, că nu pot să renunț, să stăm fără căldură în casă”, afirmă ministrul Economie și Turismului.
El precizează că în privința voucherelor de vacanță, sunt două școli de gândire: una care spune că oamenii ajută industria, pentru că li se dau oamenilor niște bani așa cum li se dau ei, decât să piardă banii, se duc pe undeva cu ei și mai pun și ei diferența. Altă școală de gândire spune că lucrurile astea au crescut artificial prețuri și au scăzut calitatea, ceea ce afectează concurența.
„Când tu știi că fie faci, fie nu faci ceva, îți vin unii cu vouchere, crești prețurile că oricum ăia cu vouchere vin și, de fapt, intri într-o tiribombă din asta în care toate serviciile au niște prețuri mult mai mari decât ar trebui să fie în realitate, că vin o infuzie de bani împlus pe piață. Bun, nu-i sănătos. Unele prețuri au fost crescute artificial doar pentru a le consuma banii celor cu vouchere de vacanță. Pentru cei care lucrează în privat, care e vina lor să plătească prețuri mai mari pentru niște servicii doar că stau la aceeași masă cu unii pentru care a plătit statul român? Atenție! Partea din voucherele alea sunt plătite din taxele celor care lucrează în privat. Hai să ne uităm că eu nu sunt doar ministru unei anumite categorii de angajați din România. Eu sunt ministrul Economiei pentru toți angajații din România. Deci eu cred că în zona de turism trebuie să le creăm oamenilor un instrument, un mecanism în care ei să se lupte concurențial și cinstit”, a mai spus Miruță.