Obama a negat o celebrare excesivă a eliminării lui ben Laden şi l-a criticat pe Mitt Romney

Barack Obama a dezminţit luni că Guvernul său s-a dedat unei "celebrări excesive" a raidului împotriva lui Osama ben Laden din motive electorale, criticând poziţiile fluctuante ale adversarului său republican Mitt Romney asupra acestui subiect, dar fără să îi pronunţe numele.

109 afișări
Imaginea articolului Obama a negat o celebrare excesivă a eliminării lui ben Laden şi l-a criticat pe Mitt Romney

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu cred că a avut loc o celebrare excesivă aici", a declarat preşedintele american, într-o conferinţă de presă comună cu premierul japonez Yoshihiko Noda, răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat care este starea sa de spirit la un an de la operaţiunea unui comando în Pakistan în care a fost eliminat Osama ben Laden.

Obama candidează pentru obţinerea unui nou mandat de patru ani, în alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 6 noiembrie. Echipa sa de campanie a difuzat vineri un videoclip publicitar, în care fostul preşedinte Bill Clinton îl laudă pe succesorul său pentru că a adoptat singur hotărârea riscantă de a lansa raidul împotriva lui ben Laden, în Pakistan.

În plus, Casa Albă a permis unei televiziuni americane accesul în Sala de Criză, iar postul va difuza miercuri un interviu cu Obama pe tema raidului.

În paralel, echipa de campanie a preşedintelui în exerciţiu l-a criticat pe Mitt Romney, care s-a opus ideii, profesate de Obama încă din 2007, de a interveni pe teritoriul Pakistanului împotriva Al-Qaida, criticând interesul acestuia "de a răscoli cerul şi pământul şi de a cheltui miliarde (de dolari) pentru capturarea unei singure persoane".

Romney le-a răspuns unor jurnalişti, care l-au întrebat luni la New Hampshire acest lucru, că şi el ar fi dat ordinul de lansare a raidului. "Evident. Inclusiv (fostul preşedinte american) Jimmy Carter ar fi dat acest ordin", a spus el râzând.

Obama nu a pronunţat, luni, numele lui Romney. Însă, "în ceea ce priveşte rolul meu personal (în raid) şi ce ar fi făcut alţii, m-aş mulţumi să recomand tuturor să se uite la declaraţiile precedente ale unora, când au fost întrebaţi dacă era convenabil să se meargă în Pakistan pentru a-l opri pe ben Laden să facă rău", a declarat el.

"Îmi imaginez că oamenii chiar cred ceea ce spun. În orice caz, eu aşa am operat. Am spus că mă voi duce după ben Laden, dacă vom avea ocazia să o facem, şi am făcut-o. Dacă există alţii care au spus un lucru şi acum spun că ar fi făcut altceva, le las lor grija să se explice", a adăugat Obama.

Preşedintele american a mai apreciat luni că, la un an de la raidul în ascunzătoarea lui ben Laden de la Abbottabad (Pakistan), "americanii îşi amintesc despre ceea ce am reuşit ca ţară, obligându-l să dea socoteală pe unul care a ucis peste 3.000 de concetăţeni de-ai noştri".

"Iar acest lucru dovedeşte excelenţa comunităţii noastre de informaţii, a militarilor noştri, a unui proces politic care a funcţionat, iar eu cred că este întru totul convenabil ca acest moment să fie utilizat pentru puţină introspecţie, pentru a le mulţumi celor care au participat la operaţiune", a subliniat preşedintele american, "lucru care s-a întâmplat", a adăugat el.

Aceste declaraţii au condus la o nouă ripostă din partea echipei lui Romney. Purtătoarea sa de cuvânt Andrea Saul a criticat luni după-amiaza faptul că "preşedintele Obama preferă să profite de pe urma unei zile bune pentru toţi americanii, în scopuri politicianiste".

Într-un comunicat, ea a apărat convingerile "solide ale guvernatorului Romney asupra războiului împotriva terorismului" şi a dat asigurări că "politica străină ineptă a preşedintelui Obama i-a încurajat pe adversarii noştri, ne-a slăbit aliaţii şi a ameninţat încrederea în armata noastră".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici