Obama le-a cerut scuze americanilor care îşi pierd asigurările din cauza reformei sănătăţii

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut scuze joi, într-un interviu televizat, americanilor care îşi pierd asigurarea pe caz de boală din cauza reformei sale a sănătăţii, în pofida asigurărilor repetate pe care le-a oferit.

1161 afișări
Imaginea articolului Obama le-a cerut scuze americanilor care îşi pierd asigurările din cauza reformei sănătăţii

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îmi pare rău că se află în această situaţie din cauza promisiunilor pe care le-am făcut", a declarat Obama pentru NBC, promiţând că administraţia va face "tot ceea ce poate" pentru a ajuta persoanele vizate.

Ca efect secundar al reformei promulgate în 2010 de către preşedinte, după intrarea în vigoare a părţii centrale a măsurilor la începutul lui octombrie, firme de asigurări, care domină piaţa sănătăţii, au reziliat în mod unilateral pachete devenite ilegale, obligându-i pe unii americani să îşi schimbe asigurările, implicând în unele cazuri creşteri ale primelor.

Acest fenomen a contrazis o promisiune repetată de preşedinte în anii în care şi-a apărat reforma. "Dacă vă place asigurarea actuală, o puteţi păstra", a promis el.

Obama a încercat luni să delimiteze această controversă, care face deliciul congresmenilor republicani, prin unele precizări. "Ceea ce am vrut să spunem este că dacă aveţi un asemenea pachet înainte de reformă îl puteţi păstra, dacă nu s-a schimbat după ce a intrat legea în vigoare", a spus el.

Polemica s-a adăugat celei create de lansarea portalului guvernamental prin care americanii neasiguraţi optează pentru achiziţionarea unei asigurări private.

Acest site nu funcţiona bine când a fost lansat, la începutul lui octombrie, obligând administraţia să acţioneze pentru repararea problemelor.

Aceste eşecuri au provocat nervozitate în rândul congresmenilor democraţi, cu un an înainte de alegerile legislative de la jumătatea mandatului. Obama a primit miercuri la Casa Albă senatori din cadrul taberei sale, pentru a discuta despre acest dosar.

Obama a oferit asigurări, la NBC, că echipa sa şi el au "încercat cu bună credinţă să se ocupe de un sistem de sănătate care nu funcţiona bine de mult timp".

"Am muncit din greu pentru a face astfel încât (reforma) să fie aplicată în mod corect. Dar, evident, nu am acţionat suficient de bine, iar eu regret acest lucru", a continuat şeful statului american.

Preşedintele a apărat totodată această reformă şi a oferit asigurări că, atunci când site-ul va funcţiona la întreaga capacitate, o majoritate a persoanelor "o vor duce mai bine", cu o asigurare pe caz de boală de o calitate mai bună ca înainte.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a spus că "scuzele sunt clar justificate, dar ceea ce doresc americanii este ca preşedintele să-şi respecte promisiunea" privind păstrarea asigurărilor actuale.

"Este motivul pentru care Camera va vota săptămâna viitoare pentru a permite fiecărui titular al unei asigurări pe caz de boală să o păstreze. Dacă preşedintelui îi pare rău în mod sincer că i-a înşelat pe americani, poate măcar să susţină această măsură", a declarat Boehner.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici