Oficial polonez: Funeraliile lui Lech Kaczynski vor avea loc duminică

Funeraliile preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, şi ale soţiei sale vor avea loc la sfârşitul săptămânii, în pofida perturbării traficului aerian, care ar putea împiedica delegaţiile străine să ajungă la Cracovia, a declarat vineri un înalt reprezentant al Preşedinţiei poloneze.

25 afișări
Imaginea articolului Oficial polonez: Funeraliile lui Lech Kaczynski vor avea loc duminică

Oficial polonez: Funeraliile lui Lech Kaczynski vor avea loc duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dorinţa familiei este ca data funeraliilor să nu fie modificată în nicio circumstanţă", a declarat directorul-adjunct al cancelariei prezidenţiale, Jacek Sasin.

"Respectul pentru defuncţi şi pentru toţi cei angajaţi în pregătiri nu va permite nicio schimbare sau modificare" a programului prevăzut, adaugă Sasin.

Un purtător de cuvânt al companiei aeriene poloneze LOT a declarat că "situaţia riscă să se agraveze", deoarece "norul de cenuşă trece pe deasupra Poloniei cu o viteză mai redusă decât fusese estimat iniţial".

Reprezentanţii Preşedinţiei poloneze declaraseră, vineri la prânz, că iau în considerare şi opţiunea amânării ceremoniilor funerare pentru preşedintele Lech Kaczynski, din cauza perturbării traficului aerian.

"Este o opţiune foarte serioasă, care trebuie analizată, deoarece este un eveniment prea important pentru Polonia", declarase Jacek Sasin, director-adjunct al Biroului Preşedinţiei, referindu-se la ceremoniile la care sunt aşteptaţi zeci de şefi de stat şi înalţi demnitari.

Aproape 80 de delegaţii străine, printre care se numără şi cele ale preşedinţilor american, Barack Obama, şi rus, Dmitri Medvedev, sunt aşteptate la funeraliile lui Lech Kaczynski, care a murit, la 10 aprilie, într-o catastrofă ariană produsă la Smolensk, în Rusia, alături de alte 95 de persoane.

Traficul aerian în cea mai mare parte a Europei este perturbat grav, începând de joi, din cauza unui nor de cenuşă provenit de la un vulcan islandez aflat în erupţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici