OMS a obţinut acordul Damascului pentru a efectua livrări de medicamente la Alep

Damascul şi-a dat acordul pentru livrări de material medical şi medicamente în zonele din Alep aflate sub controlul opoziţiei, precum şi în două zone din apropierea capitalei Siriei, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

106 afișări
Imaginea articolului OMS a obţinut acordul Damascului pentru a efectua livrări de medicamente la Alep

OMS a obţinut acordul Damascului pentru a efectua livrări de medicamente la Alep (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit scrisori de autorizare. Suntem pregătiţi", a declarat pentru AFP reprezentanta acestei agenţii ONU în Siria, Elizabeth Hoff.

Aceste autorizaţii sunt "un pas mare înainte", a apreciat ea, adăugând că livrările vor depinde de situaţia de securitate.

Guvernul sirian a anunţat că este pregătit să permită şi să faciliteze livrările de medicamente pentru bolnavii cronici, precum şi vaccinuri, injecţii intravenoase şi material chirurgical în zonele controlate de opoziţie în provincia Alep, în districtul asediat Mouadamiya, situat în apropiere de Damasc, şi în Ghouta de Est.

Hoff s-a declarat "foarte optimistă" în legătură cu faptul că un prim convoi format din mai multe camioane va pleca la drum spre Alep săptămâna viitoare şi că livrări vor avea loc în alte zone în următoarele săptămâni.

Consiliul de Securitate a prelungit în cursul săptămânii trecute cu un an autorizarea care permite convoaielor ONU să treacă frontierele Siriei pentru a livra ajutor către sute de mii de civili, în special în zonele rebele.

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate au subliniat atunci că 12,2 milioane de sirieni "au nevoie urgentă de ajutor", că 7,6 milioane de civili sunt strămutaţi în interiorul ţării, iar 220.000 sunt blocaţi de asedii ale forţelor guvernamentale sau rebele.

O rezoluţie precedentă pe această temă a fost adoptată la sfârşitul lui iulie. Dar, din septembrie, numai câteva camioane au traversat frontiera, a precizat Elizabeth Hoff.

Zona Mouadamiya nu a primit decât o livrare de medicamente în doi ani, a anunţat ea.

Cazurile de rujeolă se înmulţesc, în timp ce cantitatea necesară de vaccinuri este acoperită doar în proporţie de 52%, faţă de 90% înainte de începerea conflictului în martie 2011.

"În unele adăposturi pentru persoane strămutate între 50 şi 70 de persoane folosesc aceeaşi toaletă", a anunţat Hoff.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici