UE susţine planul ONU de creare a unor zone de armistiţiu în Siria

Miniştrii europeni de Externe şi-au exprimat luni susţinerea faţă de planul propus de ONU privind instaurarea unor zone de armistiţiu în Siria, în special la Alep.

126 afișări
Imaginea articolului UE susţine planul ONU de creare a unor zone de armistiţiu în Siria

UE susţine planul ONU de creare a unor zone de armistiţiu în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a propus pe 30 octombrie instituirea unor asemenea zone cu scopul de a permite distribuirea de ajutoare umanitare în această ţară, devastată de peste trei ani de un război care s-a soldat cu peste 200.000 de morţi.

El a apreciat atunci că Alep (nord), împărţit pe sectoare între loialişti şi rebeli încă din iulie 2012, ar putea să fie "un bun candidat" pentru acest tip de zone. Între timp emisarul ONU a negociat pe această temă cu regimul şi reprezentanţi ai opoziţiei.

Miniştrii europeni s-au întâlnit duminică seara, la Bruxelles, cu de Mistura. "Alep poate să fie un loc de probă", înainte de aplicarea acestei reţete şi în alte părţi, a apreciat ministrul spaniol José Manuel Garcia Margallo la sosirea la reuniunea lunară a miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Însă un asemenea armistiţiu presupune susţinerea Rusiei, Iranului şi Arabiei saudite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat luxemburghezul Jean Asselborn.

În pofida faptului că preşedintele Bashar al-Assad "face parte din realitate", UE continuă să acţioneze în vederea "unei Sirii fără al-Assad şi fără Statul Islamic (SI)", o grupare extremistă sunnită care a câştigat teren în Irak şi Siria, a subliniat şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini la finalul reuniunii.

Ea a salutat implicarea Rusiei, aflată altfel în conflict cu UE din cauza crizei din Ucraina, în găsirea unei solutii la conflictul sirian. "Este o bună ocazie ca Rusia să joace un rol pozitiv", a apreciat ea, adăugând că Iranul este, de asemenea, "un actor regional" şi că este necesar ca UE "să se implice" împreună cu Teheranul, aflat în dezacord cu Occidentul, pe de altă parte, asupra programului său nuclear.

Şefa diplomaţiei europene urmează să efectueze vizite la Bagdad şi Erbil, capitala Regiunii Autonome Kurdistan, săptămâna viitoare.

Miniştrii au anunţat într-un comunicat comun că "UE va căuta mijloace pentru a susţine în mod concret" eforturile lui de Mistura. Acest lucru ar putea consta în ajutarea "restabilirii guvernanţei, administraţiei locale şi a serviciilor de bază" în zonele în care ostilităţile vor înceta.

Pe de altă parte, ei au întins o mână Bosniei, propunându-i să relanseze procesul de apropiere de UE în schimbul unui angajament scris din partea liderilor federaţiei de a aplica reforme politice şi economice.

Ucraina a fost şi ea îndemnată să pună în aplicare reforme economice şi politice importante, promise de noul guvern proeuropean, în prima reuniune, luni seara, a primului "Consiliu de Asociere UE-Ucraina", la care urma să participe premierul Arseni Iaţeniuk.

De asemenea, miniştrii au decis luni să creeze o misiune de consiliere şi antrenament pentru forţele armate din Republica Centrafricană, cu scopul de transforma "armata republicană (într-o forţă) profesionistă şi multietnică" înaintea retragerii Forţei Europene din această ţară EUFOR, care efectuează misiuni de patrulare la Bangui şi al cărei mandat se încheie în martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici