Opoziţia din Franţa a depus moţiune de cenzură împotriva premierului Elisabeth Borne

Premierul Franţei, Elisabeth Borne, a pledat miercuri, în Parlament, pentru măsuri de protejare a cetăţenilor, în contextul crizei economice şi sociale, dar a refuzat să îşi asume răspunderea, astfel că opoziţia de stânga a depus o moţiune de cenzură.

239 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din Franţa a depus moţiune de cenzură împotriva premierului Elisabeth Borne

Sursa foto: Hepta

"Mă adresez Franţei. Fiecare dintre regiuni exprimă o realitate a ţării noastre, reflectă temerile şi speranţele. Trebuie să îi protejăm pe francezi şi să protejăm planeta. Împreună, putem răspunde ecourilor absenteismului, semn al democraţiei bolnave, şi confuziei tineretului", a declarat Elisabeth Borne în Parlament, conform cotidianului Le Figaro.

"Situaţia economică s-a deteriorat. Dar majoritatea relativă nu trebuie să fie sinonimă cu acţiunile relative. Trebuie să construim împreună. Franţa trebuie să devină mai puternică într-o Europă independentă", a subliniat Elisabeth Borne.

Însă declaraţiile premierului nu au convins opoziţia de stânga, care a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură. "În lipsa unui vot de încredere, nu avem altă soluţie decât depunerea unei moţiuni de cenzură", a comunicat coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES). Moţiunea va fi dezbătută la cel puţin 48 de ore după depunerea formală, adică cel mai devreme vineri. Guvernul Elisabeth Borne riscă să fie demis. Alianţa care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron şi actualul Guvern a piedut majoritatea parlamentară în scrutinul desfăşurat recent.

Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES) este formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist. Moţiunea probabil va fi susţinută de formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), din care face parte fosta candidată la preşedinţie Marine Le Pen.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat luni o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului în scrutinul parlamentar desfăşurat acum două săptămâni. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta nu sunt mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne.

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate. Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici