Opt persoane inculpate în Franţa într-o anchetă legată de trafic cu carne de cal

Opt persoane de naţionalităţi diferite au fost inculpate la Marsilia, în sud-estul Franţei, în cadrul unei anchetei privind o amplă reţea de trafic cu carne de cal în Europa, a anunţat joi o sursă judiciară citată de Reuters.

102 afișări
Imaginea articolului Opt persoane inculpate în Franţa într-o anchetă legată de trafic cu carne de cal

Opt persoane inculpate în Franţa într-o anchetă legată de trafic cu carne de cal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cinci dintre aceste persoane au fost încarcerate şi trei plasate sub control judiciar. Alţi trei suspecţi au compărut în faţa judecătoarei de instrucţie Annaïck Le Goff.

Ancheta a fost deschisă în 2013 de Tribunalul de Mare Instanţă din Marsilia.

"Aceste persoane au fost inculpate pentru fals şi uz de fals, abuz de încredere, escrocherie în grup organizat şi înşelătorie asupra mărfii", a precizat pentru Reuters procurorul Brice Robin. Ele sunt de naţionalităţi diferite, în special din Franţa şi Belgia.

Potrivit estimărilor autorităţilor franceze, aproximativ 4.700 de cai care nu dispuneau de certificatele necesare pentru consum uman ar fi fost sacrificaţi şi apoi comercializaţi pe piaţa europeană între 2010 şi 2013. Patru sute de paşapoarte pentru cai cu anomalii au fost detectate în Franţa.

Potrivit Eurojust, 26 de persoane au fost arestate în Europa vinerea trecută în urma unei vaste operaţiuni la care au participat şapte ţări, şi anume Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda şi Marea Britanie. Principalul suspect este un cetăţean belgian, precizează Eurojust pe site-ul său.

Anchetele sunt efectuate din noiembrie 2012 de un Tribunal de Primă Instanţă din Luxemburg şi din iulie 2013 de Tribunalul de Mare Instanţă din Marsilia. Poliţia din Kent a deschis de asemenea o anchetă în Marea Britanie.

În total, peste 800 de paşapoarte pentru cai au fost confiscate, dar şi medicamente, zeci de microcipuri şi material informatic.

Un scandal legat de trafic fraudulos cu carne de cal, comis la scară europeană, a izbucnit deja în 2013, în special în Franţa. Ancheta s-a încheiat în noiembrie 2014 cu inculparea a patru persoane, dintre care doi reprezentanţi ai societăţii Spanghero.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici