Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak şi întreaga provincie Ninive, controlate de insurgenţi. Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant revendică atacurile

Provincia irakiană Ninive, a cărei capitală este oraşul Mosul, este controlată în întregime de insurgenţi, care se îndreaptă spre provincia limitrofă Salaheddine, a anunţat şeful Parlamentului irakian.

1699 afișări
Imaginea articolului Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak şi întreaga provincie Ninive, controlate de insurgenţi. Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant revendică atacurile

Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak şi întreaga provincie Ninive, controlate de insurgenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE - 21:20 - Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant revendică atacurile din provincia irakiană Ninive

Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a revendicat atacurile comise marţi în provincia irakiană Ninive, aflată sub controlul insurgenţilor.

Mesajul de revendicare a fost postat pe contul oficial de Twitter al grupării teroriste, fiind difuzate şi zeci de imagini cu vehicule militare incendiate şi cu militari irakieni care ar fi fost executaţi.

Preşedintele Parlamentului irakian, Osama al-Nujaifi, a anunţat marţi dimineaţă că provincia majoritar sunnită Ninive, inclusiv oraşul Mosul, a fost ocupată de insurgenţi.

Marţi după-amiază, insurgenţii au ocupat şi şase districte ale regiunii Kirkuk.

Membrii SIIL deţin şi controlul asupra provinciei Al-Anbar, vecină cu Ninive.

"Toată provincia Ninive (nord) a căzut în mâinile insurgenţilor", a anunţat Osama Al-Nujaifi în cadrul unei conferinţe de presă, după un prim anunţ privind preluarea controlului asupra oraşului Mosul.

Aceasta este prima dată când rebelii preiau controlul unei întregi provincii din ţară.

Insurgenţii au preluat controlul asupra Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak

Insurgenţii au preluat, marţi, controlul asupra oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, au anunţat oficialii, aceasta fiind o lovitură grea dată autorităţilor care par incapabile să împiedice avansul rebelilor, relatează AFP.

Mosul este al doilea oraş din ţară care a ajuns integral pe mâna rebelilor, după preluarea controlului, în ianuarie, asupra oraşului Fallujah, situat la vest de Bagdad. Potrivit unui ofiţer de rang înalt, gruprarea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a preluat controlul asupra Mosulului, o informaţie neconfirmată de surse oficiale.

Preluarea controlului acestui oraş sunnit de către persoane ostile puterii şiite, relevă situaţia haotică în domeniul securităţii în Irak, alimentată de profunde divergenţe politice, lupte pentru influenţă şi conflictul armat din Siria vecină.

Sute de bărbaţi înarmaţi au lansat în cursul nopţii un atac împotriva Mosul, un oraş considerat capitala nordului ţării, situat la circa 350 de kilometri de Bagdad şi au reuşit, în urma luptelor cu armata şi poliţia, să preia controlul sediului guvernatorului, al unor închisori şi televiziuni, înainte ca întreg oraşul să cadă în mâinile lor, au precizat ei.

Potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului, forţele de securitate şi-au abandonat vehiculele în timp ce mai multe posturi de poliţie au fost incendiate.

"Oraşul Mosul, capitala provinciei Ninive, nu se mai află sub controlul statului şi este de-acum în mâinile insurgenţilor", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a cerut protecţia anonimatului.

Insurgenţii, care sunt de confesiune sunnită, au anunţat la megafon că au "venit să elibereze Mosulul şi că vor lupta numai împotriva celor care-i vor ataca", a adăugat el.

"Membri ai armatei şi poliţiei au renunţat la uniformă (...), iar posturile armatei şi poliţiei din acest oraş sunt acum goale. Persoanele înarmate au eliberat deţinuţi din închisori" din oraş, a mai spus acesta.

Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, forţele de securitate au abandonat vehiculele, iar posturi de poliţie au fost incendiate.

"Oraşul a ieşit de sub controlul statului şi se află la mila persoanelor înarmate", a spus el.

Asalturi au fost lansate de către rebeli săptămâna trecută asupra oraşului Mosul, care a fost scena unor confruntări armate sângeroase în ultimele zile.

Rebeli din cadrul SIIL deţin controlul şi asupra unei părţi a oraşului Ramadi, aflat în apropiere de Fallujah, iar în pofida mai multor încercări armata nu a reuşit încă să reia controlul asupra localităţii.

SIIL, ajutat de triburi ostile Guvernului, se bucură în aceste regiuni de o anumită susţinere a mediilor sunnite, care se simt marginalizate de puterea dominată de către şiiţi.

Irakul este devastat de violenţe, în care au fost omorâte peste 4.600 de persoane de la începutul lui 2014, potrivit unui bilanţ întocmit de către AFP pe baza unor informaţii de la surse medicale şi în domeniul securităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici