Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice discută, vineri seară, distrugerea arsenalului chimic sirian

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) se va reuni vineri seara, la Haga, cu scopul de a discuta pe tema distrugerii arsenalului chimic sirian, un element al acordului diplomatic ce a contribuit la evitarea unei intervenţii militare în Siria, a anunţat organizaţia.

68 afișări
Imaginea articolului Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice discută, vineri seară, distrugerea arsenalului chimic sirian

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice discută, vineri seară, distrugerea arsenalului chimic sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reuniunea Consiliului Executiv, în care urmează să fie discutată decizia cu privire la eliminarea armelor chimice în Siria, va avea loc în această seară (vineri), la ora locală 22.00 (23.00, ora României), la sediul OIAC de la Haga", a anunţat organizaţia într-un comunicat.

În cursul nopţii de joi spre vineri, Rusia şi Statele Unite au ajuns la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad.

Proiectul rezoluţiei prevede posibilitatea ca membrii Consiliului să stabilească sancţiuni împotriva regimului de la Damasc în cazul în care nu respectă planul dezarmării chimice.

Totuşi, textul nu precizează care sunt măsurile vizate şi nu impune sancţiuni în mod automat. În cazul unei încălcări a angajamentelor, va fi necesară adoptarea unei noi rezoluţii, situaţie care îi oferă Moscovei, aliatul Damascului, controlul şi posibilitatea unui blocaj.

OIAC trebuie să aprobe planul de distrugere a arsenalului chimic sirian conceput la 14 septembrie, la Geneva, de către ruşi şi americani, după care proiectul rezoluţiei poate fi supus votului la ONU.

Această reuniune a fost amânată de mai multe ori, deoarece cele 41 de ţări membre ale Consiliului Executiv al OIAC au avut nevoie de timp pentru a se pune de acord asupra acestui text.

Miniştrii celor cinci mari puteri (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia) se vor întâlni vineri seara, la New York, cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi mediatorul său pentru Siria Lakhdar Brahimi.

Potrivit unor experţi în domeniul armamentului care au prezent un raport confidenţial Casei Albe, citaţi de Washington Post, arsenalul sirian este în mare parte "inutilizabil" sub forma în care se află şi ar putea fi, pe cale de consecinţă, distrus mai rapid decât se estima.

Potrivit acestor experţi, Siria ar deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, între care 300 de tone de gaz muştar.

Acordul ruso-american de la Geneva, elaborat în contextul în care Washingtonul ameninţa cu o intervenţie militară în Siria ca răspuns la atacul chimic comis la 21 august, lângă Damasc, stipulează că regimul sirian trebuie să predea tot arsenalul chimic de care dispune. Acesta urmează să fie distrus până la jumătatea anului 2014.

Atacul comis la 21 august, lângă Damasc, s-a soldat 1.500 de morţi, potrivit Washingtonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici