OSCE vrea un Grup internaţional de contact pentru gestionarea crizei din Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a numit un emisar special pentru Ucraina şi a propus crearea unui Grup internaţional de contact pentru gestionarea acestei crize, a anunţat preşedintele organizaţiei.

195 afișări
Imaginea articolului OSCE vrea un Grup internaţional de contact pentru gestionarea crizei din Ucraina

OSCE vrea un Grup internaţional de contact pentru gestionarea crizei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul elveţian de Externe Didier Burkhalter, care deţine preşedinţia OSCE, a "propus crearea unui Grup internaţional de contact pentru Ucraina" din care să facă "principalii actori internaţionali" în această criză şi care să fie "găzduit şi coordonat" de către OSCE. El a făcut propunerea adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei dezbateri cu privire la cooperarea OSCE-ONU.

Principala misiune a Grupului va fi "susţinerea Ucrainei în această perioadă de tranziţie", iar Grupul va folosi ca "platformă în vederea coordonării şi efectuării unui schimb de informaţii cu privire la ajutorul internaţional" acordat acestei ţări.

Burkhalter a anunţat totodată numirea ambasadorului elveţian Tim Guldimann ca "emisar special personal pentru Ucraina" şi a anunţat că o echipă redusă OSCE a fost trimisă la faţa locului.

Preşedintele şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca noile autorităţi de la Kiev să invite o misiune de evaluare în domeniul drepturilor omului să ancheteze asupra violenţelor care au afectat ţara, cu scopul de a "avansa reconcilierea naţională în Ucraina".

El a propus totodată ca OSCE să trimită "o misiune de evaluare şi observare a alegerilor" prevăzute la 25 mai. "Dorim ca autorităţile ucrainene să spună rapid că au nevoie de aceste misiuni", pentru ca OSCE să le poată pregăti şi să poată juca rolul de "liant între Est şi Vest", a declarat el pentru presă.

"Asistăm la o fază a dezescaladării în Ucraina. Este esenţial să susţinem un proces de tranziţie echitabil, care să nu marginalizeze nicio parte a Ucrainei şi nicio comunitate", a apreciat Burkhalter. "O Ucraină stabilă, democratică şi unită este în interesul tuturora", a adăugat el.

Elveţia a preluat la 1 ianuarie, pentru o perioadă de un an, preşedinţia OSCE, cu sediul la Viena.

La începutul şedinţei Consiliului, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a declarat că Moscova contestă legitimitatea noilor autorităţi de la Kiev, vorbind despre un "regim neconstituţional". "Cerem tuturor actorilor să dea dovadă de maximum de responsabilitate, să revină la legalitate şi să reprime extremiştii", a subliniat el.

Într-o conferinţă de presă la ONU, ambasadorul Ucrainei Iuri Sergheiev a apărat destituirea preşedintelui de către Parlament, apreciind că Viktor Ianukovici "şi-a abandonat singur funcţia" părăsind Kievul.

"Să spui că este vorba despre o lovitură de stat este absurd", a subliniat el. Ambasadorul a declarat că a luat partea opozanţilor încă de la 1 decembrie, protestând faţă de violenţele comise la Kiev de către poliţişti asupra manifestanţilor, fără să demisioneze din post. "Eu nu lucrez pentru un Guvern, ci pentru stat şi popor", a spus el.

Iuri Sergheiev a apreciat că este necesar ca Ucraina să reia negocierile cu FMI, să recâştige încrederea investitorilor şi să întreţină "relaţii de bună vecinătate cu Rusia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici