Pachet suspect, descoperit la biroul cancelarului Angela Merkel

Un pachet suspect "menit cel puţin să rănească oameni" a fost descoperit marţi la biroul cancelarului german din Berlin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

28 afișări
Imaginea articolului Pachet suspect, descoperit la biroul cancelarului Angela Merkel

Pachet suspect, descoperit la biroul cancelarului Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conţinutul pachetului, adresat cancelarului german Angela Merkel, era "menit cel puţin să rănească oameni", a adăugat el. Întrebat despre praful negru despre care presa germană a scris că se afla în pachet, el s-a limitat să spună că ancheta continuă.

Conform presei, pirotehniştii au dezamorsat pachetul cu ajutorul unui tun de apă.

"În timpul controalelor de rutină ale mesageriei, a fost descoperit un mic pachet care prezenta semne suspecte, ce indicau posibilitatea unui explozibil", afirmase anterior Seibert, într-un comunicat. El a precizat că nimeni nu a fost rănit.

Clădirea Cancelariei, care se află la câţiva metri de biroul care a recepţionat coletul, nu a fost evacuată, cancelarul german, Angela Merkel, fiind într-o vizită oficială în Belgia.

Conform presei germane, la expeditor ar figura adresa Ministerului grec al Economiei, de la Atena.

Coletul, de mici dimensiuni, conţinea un praf negru şi un dispozitiv de detonare, informează cotidianul Tagesspiegel. Pachetul a fost livrat în jurul orei locale 13.00 (14.00, ora României), de grupul american de mesagerie United Parcel Services (UPS), potrivit cotidianului citat.

Coletul-capcană are legătură probabil cu cele din Grecia

Pachetul cu explozibil dezamorsat marţi la biroul cancelarului german din Berlin are probabil legătură cu o serie de tentative de atentate de la Atena, a anunţat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

"Situaţia de astăzi de la Cancelarie se înscrie în acest cadru", a declarat presei de Maiziere.

Conform lui Thomas de Maiziere, dispozitivul exploziv era similar celui expediat la ambasada Elveţiei din Atena.

Este vorba despre "acelaşi tip de construcţie", a adăugat ministrul.

Pachetul a fost expediat din Grecia în urmă cu două zile, a adăugat ministrul.

De asemenea, acest caz intervine după ce două colete-capcană, expediate din Yemen şi destinate Statelor Unite, au fost interceptate vineri pe aeroporturi din Dubai şi Marea Britanie. Coletul interceptat pe aeroportul East Midlands, din centrul Angliei, tranzitase Germania.

Descoperirea acestui pachet a avut loc în condiţiile în care poliţia greacă a găsit marţi cinci colete-capcană adresate ambasadelor Elveţiei, Bulgariei, Rusiei, Germaniei şi statului Chile la Atena, la o zi după găsirea altor patru pachete similare, adresate preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi altor trei ambasade.

Potrivit poliţiei elene, două colete au explodat marţi, în deflagraţii de slabă intensitate, la ambasadele Elveţiei şi Rusiei din Atena, fără a provoca victime.

Alte trei pachete au fost neutralizate de pirotehniştii greci, avertizaţi de reprezentanţa bulgară şi rusă, dar şi de servicii de mesagerie rapidă, după ce ambasadele statelor Chile şi Germania au refuzat să le primească, a precizat sursa citată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici