Palestinienii vor să ceară o rezoluţie ONU împotriva colonizării israeliene

Conducerea palestiniană a anunţat marţi că va cere Consiliului de Securitate al ONU să condamne colonizarea israeliană, în cadrul unei reuniuni în Cisiordania.

178 afișări
Imaginea articolului Palestinienii vor să ceară o rezoluţie ONU împotriva colonizării israeliene

Palestenienii vor să ceară o rezoluţie ONU împotriva colonizării israeliene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ca un prim pas, conducerea palestiniană a decis, în numele statului Palestina, să ceară Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie cu caracter coercitiv pentru ca Israelul să pună capăt deciziilor distructive de expansiune şi tuturor formelor de colonizare", a anunţat aceasta într-un comunicat, după reuniunea din Ramallah.

Ea a afirmat că s-a opus "cu fermitate ultimelor decizii de colonizare la Ierusalim şi împrejurimile acestuia, inclusiv proiectului E1, pentru că soluţia celor două state şi viitorul politic depind de eşecul acestui proiect, cel mai periculos din istoria colonizării", arată declaraţia.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, reacţionând la dobândirea de către Palestina a statutului de stat observator la ONU în 29 noiembrie, a anunţat noi construcţii în colonii, prevăzute prin proiectul E1, care ar tăia în două Cisiordania şi ar izola Ierusalimul, fapt ce ar pune în pericol viabilitatea unui viitor stat palestinian.

De asemenea, conducerea palestiniană "a cerut aplicarea cât mai rapidă a măsurilor de reconciliere convenite", cu referire la acordul semnat în 2011 între Fatah, al lui Mahmoud Abbas, şi Hamas, care conduc Cisiordania şi, respectiv, Fâşia Gaza, prevedere rămasă doar pe hârtie.

"Este timpul să abordăm serios reconcilierea, noi avem contacte cu egiptenii", a declarat Abbas în deschiderea acestei reuniuni, la care au fost prezenţi vicepremierul Nassereddine al-Shaer şi ministrul Educaţiei, membri ai primului Guvern format de Hamas după alegerile legislative din 2006.

"Noi sperăm la o întâlnire şi la o reuniune a conducerii în Egipt, pentru a rezolva această problemă, care a durat prea mult timp", a continuat Abbas.

Conducerea palestiniană a mai "solicitat punerea urgentă în aplicare a deciziei comitetului arab de monitorizare de furnizare a unei plase de siguranţă de cel puţin 100 de milioane de dolari pe lună Autorităţii pentru a face faţă consecinţelor politicii israeliene de puniţie colectivă".

Guvernul israelian a anunţat, duminică, blocarea în decembrie a transferului de impozite colectate în favoarea Autorităţii Palestiniene, în valoare de 460 de milioane shekeli (aproximativ 92 de milioane de euro). Măsurile au fost luate pentru a sancţiona accederea Palestinei la statutul de stat observator la ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici