Video Paradă militară de amploare la Beijing: Demonstraţie de forţă în prezenţa unor demnitari străini - VIDEO

China a organizat joi o paradă militară de amploare la Beijing, pentru a comemora înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, subliniind ambiţia preşedintelui Xi Jinping de a face din ţara sa principala putere din Asia, relatează Associated Press în pagina online.

4788 afișări

Peste 12.000 de militari au participat la paradă, cu 500 de echipamente militare şi 200 de aeronave de diferite tipuri, reprezentând ceea ce oficialii militari descriu ca tehnologia de ultimă generaţie a armatei chineze.

Xi Jinping a deschis manifestările cu un discurs la Poarta Tiananmen, din centrul Beijingului, flancat de lideri chinezi şi demnitari străini, inclusiv preşedintele rus, Vladimir Putin, cel sud-coreean, Park Geun-hye, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Experienţa războiului face oamenii să preţuiască pacea mai mult", a afirmat Xi. "Indiferent de evoluţia evenimentelor, China nu va căuta niciodată hegemonia, China nu va încerca niciodată să se extindă şi nu va provoca altora tragediile pe care ea le-a suferit în trecut", a adăugat preşedintele.

Xi a anunţat de asemenea reducerea cu 300.000 de membri a efectivelor Armatei Eliberării Poporului, cea mai mare armată din lume, care în prezent are 2,3 milioane de militari.

Parada subliniază rolul autoproclamat al Partidului Comunist ca forţă principală a înfrângerii Japoiei în urmă cu 70 de ani şi salvator al naţiunii, deşi istoricii susţin că rivalii naţionalişti au dus cea mai mare parte a luptelor. Evenimentul minimizează de asemenea rolul Statelor Unite, Marii Britanii şi altor state.

Numeroase ţări au decis să nu trimită reprezentanţi la ceremonie, pe fondul îngrijorărilor legate de caracterul antijaponez al paradei şi de măsurile agresive ale Chinei în vederea unor revendicări teritoriale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici