Părinţii unui tânăr francez convertit la islam anunţă moartea fiului lor în Siria

Părinţii unui tânăr jihadist francez plecat în Siria să lupte împotriva trupelor lui Bashar al-Assad au aflat de moartea sa printr-un SMS, la câteva luni după cea a fratelui său vitreg, a anunţat luni tatăl celor doi tineri.

283 afișări
Imaginea articolului Părinţii unui tânăr francez convertit la islam anunţă moartea fiului lor în Siria

Părinţii unui tânăr francez convertit la islam anunţă moartea fiului lor în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dominique Bons, mama tânărului francez, a primit la 2 ianuarie un SMS în care era anunţată că fiul ei, Nicolas, în vârstă de 30 de ani, a murit într-o operaţiune kamikaze, a explicat pentru AFP Gérard Bons, soţul femeii.

"Am memorat numărul sirian afişat pe telefonul meu mobil. Un bărbat care vorbeşte franceză mi-a explicat că Nicolas şi-a provocat explozia la bordul unui camion, împreună cu un alt combatant, în regiunea Homs", a declarat Dominique Bons pentru cotidianul Libération.

Contactat telefonic de AFP, Gérard Bons a explicat că a încercat să-şi sune fiul pentru a-l felicita cu ocazia zilei de naştere, la 23 decembrie, însă nu a reuşit să dea de el.

"Eu nu am crezut vreodată că va ajunge până la acest nivel în această religie. Este abominabil", a adăugat el, care a mai pierdut un fiu în Siria, la începutul lunii august.

Cei doi fii ai săi s-au convertit la islam şi au plecat în Siria în martie, via Spania şi Turcia. Apropiaţii lor au crezut că ei intenţionau să plece în Thailanda. În Siria, ei s-au alăturat Statului Islamic în Irak şi în Levant (SIIL), o formaţiune apropiată de Al-Qaida.

Nicolas "mi-a spus întotdeauna că el nu avea curajul lui Jean-Daniel de a lupta. El spunea că rămânea în spate (...). În mod incontestabil, el a fost obligat să conducă o astfel de acţiune", a acuzat Gérard Bons.

Cei doi fraţi vitregi, originari din Toulouse (sud-vest), au apărut la începutul lui iulie într-o înregistrare video în care Nicolas ţinea în mâini o armă automată de tip Kalaşnikov şi Coranul.

Această înregistrare video îi încuraja pe "fraţi" să vină "să li se alăture pe pământul binecuvântat de Allah" şi includea un apel către preşedintele François Hollande ca acesta să se convertească la islam, să se desolidarizeze de "aliaţii săi evrei şi americani" şi să retragă trupele franceze din Mali.

Potrivit unor specialişti în domeniul serviciilor de informaţii, mii de europeni, printre care şi sute de francezi, au plecat să lupte în Siria sau intenţionează să o facă, ceea ce generează îngrijorări pentru serviciile franceze antiterorism.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici