Park Geun-Hye a devenit prima femeie preşedinte în Coreea de Sud

Noua preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-Hye, prima femeie care ocupă acest post, a avertizat luni că nu va mai tolera provocarea Nordului, promiţând să ducă o politică a paşilor mici faţă de vecinul şi fratele inamic, aşa cum a anunţat în timpul campaniei.

549 afișări
Imaginea articolului Park Geun-Hye a devenit prima femeie preşedinte în Coreea de Sud

Park Geun-Hye a devenit prima femeie preşedinte în Coreea de Sud (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Recentul test nuclear al Coreei de Nord este o provocare pentru supravieţuirea şi viitorul poporului coreean", a declarat Park în timpul discursului de învestitură. "Să nu se înşele nimeni, principala victimă va fi însăşi Coreea de Nord", a avertizat ea.

"Eu nu voi tolera nicio acţiune care ameninţă vieţile poporului nostru şi securitatea naţiunii noastre", le-a spus preşedinta celor aproximativ 70.000 de persoane reunite în faţa Parlamentului de la Seul.

În conformitate cu linia adoptată în timpul campaniei electorale, ea a subliniat că va desfăşura o politică bazată pe încredere faţă de Phenian, spre deosebire la predecesorul său Lee Myung-Bak, adeptul unei linii dure. Ambii fac parte din partidul conservator.

"Voi muta pas cu pas, pe baza unei forţe de disuasiune credibile", a declarat ea.

Dar observatorii subliniază că testul nuclear efectuat de Coreea de Nord la 12 februarie, care a inflamat "şoimii" clasei politice sud-coreene şi a neliniştit populaţia, riscă să-i facă misiunea mai dificilă.

Ceremonia de două ore şi jumătate a fost precedată de un recital al artistului sud-corean Psy, autorul hitului internaţional Gangnam Style, şi marcată de 21 de salve de tun.

În afară de problema nord-coreeană, preşedinta mai trebuie să se preocupe de creşterea neliniştilor în rândul clasei de mijloc, îngrijorată de siguranţa economică şi inegalităţile sociale.

În plus, o atenţie sporită în cadrul discursului a fost consacrată economiei. Noua şefă a statului a promis "o democratizare economică", crearea de locuri de muncă şi extinderea ajutoarelor sociale în această ţară care înregistrează una dintre ratele de îmbătrânire cel mai rapide din lume.

Evocând "un alt miracol" - referinţă la miracolul economic după Războiul din Coreea -, Park a afirmat că Guvernul său va construi "o economie creativă", dincolo de sectoarele manufacturier şi industrial, bazele bogăţiei ţării.

"În centrul economiei creative vor sta ştiinţa, tehnologia şi tehnologia informaţiei, domenii pe care le-am desemnat ca prioritare", a anunţat preşedinta.

Ea a atenţionat "chaebol-urile", vastele conglomerate sud-coreene acuzate de detractorii lor că asfixiază inovaţia şi micile întreprinderi.

"Eradicând mai multe practici nedrepte şi rectificând obiceiuri nefericite din trecut care i-au frustrat pe proprietarii de întreprinderi mici (...) noi vom aduce un sprijin activ, cu scopul ca fiecare să-şi poată creşte la maximum potenţialul", a declarat ea.

Park Geun-Hye, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni prima femeie care prezidează Coreea de Sud, a patra economie din Asia.

Ea este fiica lui Park Chung-Hee, care a rămas la conducerea ţării timp de 18 ani, după ce a venit la putere în 1961 în urma unui lovituri militare de stat.

El a condus ţara cu o mână de fier până la asasinarea sa în 1979, iar moştenirea lăsată îi divizează în continuare pe sud-coreeni, fiind artizanul miracolului economic de după Războiul din Coreea (1950-1953) pentru unii sau un cenzor nemilos al libertăţilor publice pentru alţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici