Parlamentul European, decizie cheie pentru viitorul comerţului fără tarife: a ratificat acordul comercial post-Brexit dintre UE şi Regatul Unit

Parlamentul a votat cu o largă majoritate în favoarea aprobării acordului ce stabileşte cadrul viitoarelor relaţii dintre UE şi Regatul Unit.

1575 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European, decizie cheie pentru viitorul comerţului fără tarife: a ratificat acordul comercial post-Brexit dintre UE şi Regatul Unit

Parlamentul European aprobă Acordul comercial şi de cooperare dintre UE şi Regatul Unit

Decizia de aprobare a fost adoptată cu 660 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 32 abţineri. Rezoluţia care prezintă evaluarea şi aşteptările Parlamentului cu privire la acord a fost adoptată cu 578 de voturi pentru, 51 împotrivă şi 68 abţineri. Votul a avut loc marţi, iar rezultatele au fost anunţate miercuri dimineaţă.

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE şi ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial şi de cooperare ce stabileşte condiţiile pentru viitoarea cooperare dintre UE şi Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

În rezoluţia pregătită de Grupul de coordonare pentru Regatul Unit şi de Conferinţa preşedinţilor, Parlamentul salută încheierea Acordului comercial şi de cooperare dintre UE şi Regatul Unit. Acordul limitează consecinţele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greşeală istorică” deoarece nicio ţară terţă nu poate beneficia de aceleaşi avantaje ca un membru al UE.

Eurodeputaţii consideră stabilirea de contingente şi tarife la cota zero un aspect pozitiv al acordului comercial UE şi Regatul Unit. Garanţiile privind normele de concurenţă loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale, adaugă deputaţii. Parlamentul este de acord cu dispoziţiile privind, printre altele, pescuitul, consumatorii, traficul aerian, energia şi protecţia datelor.

Cu toate acestea, eurodeputaţii regretă faptul că Regatul Unit nu a dorit ca acordul să se extindă la politicile externe, de securitate şi de dezvoltare şi nu a dorit să participe la programul Erasmus+.

Subliniind că menţinerea păcii pe insula Irlanda a fost unul dintre obiectivele principale ale Parlamentului în ceea ce priveşte convenirea viitoarei relaţii, eurodeputaţii condamnă recentele acţiuni unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere. Aceştia solicită guvernului Regatului Unit „să acţioneze cu bună-credinţă şi să pună în aplicare pe deplin termenii acordurilor pe care le-a semnat”, inclusiv Protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord, şi să le aplice pe baza unui calendar stabilit împreună cu Comisia Europeană.

Deputaţii subliniază că Parlamentul trebuie să joace un rol deplin în monitorizarea modului în care se aplică acordul, inclusiv prin implicarea în deciziile adoptate în legătură cu orice acţiune unilaterală a UE în temeiul acordului şi prin luarea în considerare a opiniilor sale.

Rezoluţia salută, de asemenea, clauza de nediscriminare din textul acordului şi „condamnă tratamentul discriminatoriu aplicat cetăţenilor din unele ţări ale UE” (Bulgaria, Estonia, Lituania, România şi Slovenia), care nu beneficiază de aceeaşi taxă pentru vize ca cea aplicată de Regatul Unit cetăţenilor din celelalte 22 de state membre ale UE în ceea ce priveşte taxele pentru vize de muncă şi certificatele de garanţie.

Cu aprobarea Parlamentului, acordul va intra în vigoare după finalizarea procesului de către Consiliu înainte de 30 aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici