Prima pagină » Știri externe » Regatul Unit a impus sancțiuni spionilor ruși implicați în bombardarea Mariupolului

Regatul Unit a impus sancțiuni spionilor ruși implicați în bombardarea Mariupolului

Marea Britanie a instituit un nou val de sancțiuni împotriva a peste 20 de spioni, hackeri și agenții rusești, inclusiv asupra celor implicați în atacul aerian asupra Teatrului din Mariupol, în care au murit sute de civili
Regatul Unit a impus sancțiuni spionilor ruși implicați în bombardarea Mariupolului

Ministerul britanic de Externe a sancționat vineri 18 ofițeri ai serviciului de informații militare GRU, serviciul de informații militare al Federației Ruse, și trei dintre unitățile acestuia.

Aceștia sunt acuzați de implicare în atacuri asupra infrastructurii critice europene, campanii de destabilizare și spionaj militar.

Sancțiunile constă în înghețarea activelor financiare ale persoanelor și entităților vizate, interdicția de a călători în Regatul Unit și restricții privind colaborarea economică și financiară cu acestea.

Printre acuzațiile cele mai grave se numără implicarea uneia dintre unitățile GRU în bombardarea Teatrului din Mariupol, în martie 2022, atac în care au murit aproximativ 300 de civili, conform bilanțului autorităților locale.

Clădirea era folosită ca refugiu, iar pe asfalt fusese scris cuvântul „copii” în limba rusă, vizibil din aer, potrivit Reuters.

Sancțiuni pentru destabilizarea Europei și Africii de Vest

Aceeași unitate este acuzată și de atacuri cibernetice de mare amploare asupra Bundestagului german, în 2015, Comitetului Național Democrat și Congresului SUA în 2016, asupra guvernului Estoniei în 2020 și Jocurilor Olimpice de la Paris în 2024. Țintele au inclus mass-media, rețele de telecomunicații, instituții democratice și infrastructura energetică.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat că măsurile arată hotărârea Marii Britanii de a răspunde acestor amenințări: „Spionii GRU conduc o campanie de destabilizare a Europei, subminare a suveranității Ucrainei și pun în pericol siguranța cetățenilor britanici”.

Pe lângă GRU, sancțiunile vizează și trei lideri ai „African Initiative”, o rețea susținută financiar de Kremlin, care răspândește dezinformări în Africa de Vest și subminează inițiativele de sănătate publică prin teorii ale conspirației.

Rusia nu recunoaște acuzațiile

În urmă cu doar câteva săptămâni, trei bărbați au fost condamnați pentru incendierea unei afaceri din Londra cu legături ucrainene, într-un atac orchestrat de gruparea Wagner, organizație paramilitară privată rusească. Kremlinul a respins și aceste acuzații, susținând că sunt motivate politic și că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie.

Atât Uniunea Europeană, cât și NATO au emis vineri declarații de susținere a noilor sancțiuni europene împotriva Rusiei și au condamnat „activitățile hibride destabilizatoare” desfășurate de regimul de la Kremlin în spațiul euro-atlantic.

Marea Britanie și-a mărit bugetul militar pentru a-și adapta apărarea națională la amenințările din ce în ce mai complexe venite din partea Rusiei, inclusiv cele cibernetice și nucleare.