Parlamentul Ucrainei permite accesul unor trupe ONU de menţinere a păcii în zona de război

Parlamentul ucrainean a adoptat joi o lege prin care permite accesul forţelor militare străine în ţară, în contextul în care caută să oprească o revoltă separatistă prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), relatează DPA în pagina electronică.

399 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Ucrainei permite accesul unor trupe ONU de menţinere a păcii în zona de război

Parlamentul Ucrainei permite accesul unor trupe ONU de menţinere a păcii în zona de război (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Legea, care interzice totodată orice forţe militare care acţionează împotriva Guvernului, vizează să permită intrarea pe teritoriul ucrainean a unor trupe ONU şi europene de menţinere a păcii, anunţă Parlamentul într-un comunicat postat pe site.

Săptămâna aceasta au avut loc cele mai sângeroase lupte între rebeli şi militari ucraineni de la intarea în vigoare a unui armistiţiu, în februarie.

Uniunea Europeană (UE) a condamnat joi intensificarea confruntărilor armate, pe care le-a denunţat drept "cea mai gravă încălcare a armistiţiului", care "riscă să antreneze o nouă spirală a violenţelor şi suferinţei oamenilor".

"Armistiţiul este necesar să fie respectat deplin, iar tot armamentul greu retras", a îndemnat Serviciul european de acţiune externă (SEAE), într-un comunicat postat pe site.

Secreatrul general al NATO Jens Stoltenberg a exprimat o poziţie similară la Oslo.

El a acuzat Rusia că mobilizează trupe în estul Ucrainei şi că furnizează armament greu separatiştilor, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de lansarea, miercuri dimineaţa, a unor atacuri în zona oraşului Marinka, aflat sub controlul Guvernului.

Armata ucraineană a anunţat că 80 de separatişti au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi, după ce rebelii au încercat, fără succes, să cucerească oraşul, aflat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Doneţk.

Cinci militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

Potrivit unor observatori europeni, forţele rebele au mutat piese de artilerie grea pe linia frontului chiar înainte de izbucnirea confruntărilor.

Aproximativ 12 tancuri şi alte vehicule blindate au fost văzute joi îndreptându-se dinspre Doneţk către Marinka, a anunţat Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) într-un comunicat.

Armistiţiul interzice prezenţa artileriei grele pe o distanţă de 50 de kilometri de o parte şi de alta a aşa-numitei "linii de contact".

Armata ucraineană a informat miercuri OSCE că va muta artilerie grea în zona liniei de contact pentru a riposta faţă de "ameninţare reală" pe care o reprezintă luptele la Marinka, afirmă OSCE în comunicat.

Oraşul se afla în continuare sub controlul Guvernului ucrainean până miercuri seara, când OSCE raporta că situaţia era calmă.

O grupare separatistă de la Doneţk anunţa miercuri că 15 persoane, inclusiv civili, au fost ucise în zona pe care o controla.

Rebeliunea separatistă a izbucnit anul trecut după ce fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, în urma unor proteste pe care le-a reprimat în sânge, la Kiev, care cereau o apropiere de Uniunea Europeană (UE).

Peste 6.400 de persoane au fost ucise de la începutul războiului, în aprilie 2014, potrivit ONU.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi, în Parlament, că peste 9.000 de militari ruşi îi susţin pe separatiştii proruşi pe teritoriul Ucrainei.

Rusia susţine cauza separatiştilor, dar neagă că în Ucraina s-ar afla militari ruşi din serviciul activ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici