Partidul francez Frontul Naţional a împrumutat nouă milioane de euro de la o bancă rusească

Partidul Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a împrumutat suma de nouă milioane de euro de la o bancă rusească, a dezvăluit site-ul Mediapart, iar trezorierul Wallerand de Saint-Just a declarat pentru France Info că "nicio bancă nu vrea să ne mai dea un cent", relatează Le Monde online.

167 afișări
Imaginea articolului Partidul francez Frontul Naţional a împrumutat nouă milioane de euro de la o bancă rusească

Marine Le Pen şi Wallerand de Saint-Just (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formaţiunea a confirmat, cu o săptămână înainte de congresul de la Lyon, că a încasat deja două milioane de euro de la Forst Czech Russian Bank, cu o dobândă de 6%, potrivit Mediapart. Suma urmează să fie folosită pentru "finanţarea campaniilor electorale", a declarat de Saint-Just.

"Am contactat un mare număr de bănci franceze şi europene, am primit câteva răspunsuri. Au fost răspunsuri total negative", a mai spus trezorierul.

Preşedinta FN Marine Le Pen şi-a exprimat regretul faţă de această situaţie, în octombrie, pentru revista L'Obs (fosta Le Nouvel Observteur). Întrebată despre un eventual împrumut de la ruşi, ea a evocat faptul că a "solicitat mai multe instituţii din străinătate, din Statele Unite, Spania şi, da, Rusia", anunţând că aşteaptă răspunsuri.

Eurodeputatul Jean-Luc Schaffhauser, un fost consultant Dassault Aviation, a servit ca intermediar cu banca, ceea ce a permis ajungerea la un acord. Potrivit Mediapart, acest împrumut este un "revelator" al amplorii reţelelor pe care partidul eurofob şi de extremă dreapta le dezvoltă cu Rusia.

"Este o operaţiune perfect normală şi destul de clasică privind un împrumut din străinătate, iar totul este perfect legal", a dat asigurări Wallerand de Saint-Just pentru postul France Info, în contextul în care Jeanne, "micropartidul" lui Marine Le Pen, este vizat de o anchetă pentru "escrocherie în grup organizat" şi "fals şi uz de fals" privind împrumuturi acordate unor candidaţi FN în alegerile cantonale din 2011 şi legislative din 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici