Patru morţi şi 100 de răniţi în violenţe între israelieni şi palestinieni, în Ierusalim şi Cisiordania

Doi cetăţeni israelieni şi doi palestinieni au murit, iar alţi peste 100 de palestinieni au fost răniţi într-o serie de atacuri şi confruntări produse în ultimele 12 ore în Ierusalim şi în Cisiordania, informează presa israeliană.

882 afișări
Imaginea articolului Patru morţi şi 100 de răniţi în violenţe între israelieni şi palestinieni, în Ierusalim şi Cisiordania

Patru morţi şi 100 de răniţi în violenţe între israelieni şi palestinieni, în Ierusalim şi Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un palestinian a înjunghiat mortal, sâmbătă seară, doi israelieni ultraortodocşi, rănind alte două persoane, inclusiv un copil, într-un incident produs în Centrul vechi al Ierusalimului. Armata israeliană l-a împuşcat pe autorul atacului terorist. Cei doi israelieni ucişi, Nehemia Lavi (41 de ani), şi Aharon Bennett (21 de ani), au fost înhumaţi duminică, în cursul unei ceremonii funebre la care au participat inclusiv preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi primarul Ierusalimului, Nir Barkat. Soţia lui Bennett, în vârstă de 22 de ani, este în stare gravă în urma atacului, iar fiul lor de doi ani are răni moderate, scrie ziarul Haaretz.

Într-un alt incident, petrecut duminică dimineaţă tot la Ierusalim, un palestinian a rănin prin înjunghiere un adolescent israelian de 15 ani, fiind apoi împuşcat mortal de serviciile de securitate israeliene.

În replică, armata israeliană a dispus duminică restricţionarea accesului la obiectivele religioase musulmane din Centrul vechi al Ierusalimului. În următoarele 48 de ore, în zonă vor putea intra doar cetăţeni israelieni, turişti şi angajaţi ai companiilor şi instituţiilor din Oraşul Vechi al Ierusalimului.

În semn de protest faţă de aceste măsuri, tineri palestinieni au atacat cu pietre şi sticle membri ai serviciilor de securitate israeliene, în Cisiordania. Confruntările s-au soldat cu rănirea a cel puţin 100 de palestinieni.

Pe fondul situaţiei tensionate din ultimele săptămâni, Guvernul Iordaniei a atitudinea Israelului, care administrează obiectivele religioase din centrul vechi al Ierusalimului. Guvernul de la Amman a avertizat că ar putea retrage ambasadorul din Israel. "Cerem măsuri eficiente pentru stoptarea atacurilor israeliene din zona Moscheii Al-Aqsa", a transmis Guvernul Iordaniei, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Israelul restricţionează frecvent accesul la obiectivele din zona Muntelui Templu, unde se află Zidul Plângerii, cel mai sacru loc al iudaismului. Aceeaşi zonă este denumită de musulmani drept Al-Haram al-Sharif (Sanctuarul Nobil - incluzând moscheile Al-Aqsa, Domul Stâncii, Domul Lanţului şi Bouraq), fiind al treilea loc sacru al mahomedanismului după Mecca şi Medina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici