Peste 100 de românce, exploatate în abatoare din Belgia. Cum lucrează acestea

Peste o sută de românce ar fi exploatate în abatoarele din Anderlecht, în regiunea Bruxelles, dezvăluie joi dimineaţa cotidianul belgian De Standaard.

1447 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de românce, exploatate în abatoare din Belgia. Cum lucrează acestea

Peste 100 de românce, exploatate în abatoare din Belgia. Cum lucrează acestea (Imagine: Dragos Cristescu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui semnal de alarmă tras de către preşedinta organizaţiei din Belgia a Partidului Social-Democrat Român, Codruţa-Liliana Filip, între 120-130 de cetăţeni români ar fi explotaţi în abatoare, informează De Standaard, citat de site-ul rtbf.be.

Cotidianul De Standaard scrie că aceste persoane lucrează sub diverse forme. Unele lucrează cu contract, având un salariu de 12 euro pe oră, în conformitate cu ceea ce prevăd convenţiile din sector, altele au contract, dar acesta nu corespunde practicilor sociale, prevăzând un salariu de şase sau şapte euro, şi mai există o categorie care munceşte la negru, fără contract, fără un program de muncă stabilit sau fără un salariu oficial.

Purtătorul de cuvânt al conducerii abatoarelor respinge acuzaţiile. "Nu este cazul. Cred că societatea noastră nu este direct implicată, pentru că acest personal nu este angajat de noi. În ceea ce priveşte angajările ilegale de personal pentru curăţenie, nu ştim nimic despre aceste 120 de femei din România care ar lucra aici. Nu ştiu de unde vine această informaţie", a declarat acesta.

Totuşi, două românce au confirmat pentru cotidianul De Standaard, fără a-şi declara identitatea, că sunt exploatate, dar tac din teama de a nu fi concediate.

Inspecţia socială din Bruxelles a spus că nu a obţinut nicio informaţie privind condiţiile de muncă în abatoarele din Anderlecht, anunţă De Standaard.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici