Phenianul este aproape pregătit pentru un nou test nuclear, anunţă un institut american

Coreea de Nord a reparat pagubele cauzate de inundaţii la centrul său nuclear şi ar putea să procedeze curând la al treilea test nuclear, a anunţat vineri un centru american de studii pe baza unor imagini prin satelit.

371 afișări
Imaginea articolului Phenianul este aproape pregătit pentru un nou test nuclear, anunţă un institut american

Phenianul este aproape pregătit pentru un nou test nuclear, anunţă un institut american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile, datate cel mai târziu la 13 decembrie, la o zi după un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune considerat de Washington un test balistic, arată că regimul menţine pregătită în mod permanent instalaţia de la Punggye-ri, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Johns Hopkins University.

Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele două săptămâni, în urma unei decizii în acest sens, cu condiţia ca un fir de apă detectat la intrarea de sud a tunelului să nu constituie un impediment major, a precizat institutul pe site-ul său, 38 North.

"Nu este posibil să se spună cu certitudine dacă această problemă se află sub control sau a fost soluţionată" între timp, subliniază institutul.

Primele teste nucleare nord-coreene, efectuate în octombrie 2006 şi mai 2009, au fost realizate la câteva luni după tiruri - eşuate - de lansatoare.

Coreea de Nord a lansat la 12 decembrie, cu succes, o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Unha-3 menită să amplaseze pe orbită un satelit civil, o misiune exclusiv ştiinţifică, potrivit declaraţiilor sale.

Însă critici ai regimului, cu Washingtonul în frunte, îl consideră un test deghizat de tir de rachetă de tip intercontinental, o etapă-cheie în cadrul programului nuclear al acestei ţări.

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici acuză regimul de la Phenian că deţine mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice menite să le miniaturizeze şi să le instaleze pe rachete.

Unii experţi apreciază totuşi că dezvoltarea unei capacităţi nucleare având la bază rachete de tip intercontinental va necesita mult timp.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici