PLANUL SUA contra instalaţiilor NUCLEARE iraniene

Administraţia Barack Obama are un plan pentru efectuarea unei operaţiuni "punctuale" împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă un oficial israelian în contextul vizitei preşedintelui SUA în statul evreu.

1321 afișări
Imaginea articolului PLANUL SUA contra instalaţiilor NUCLEARE iraniene

PLANUL SUA contra instalaţiilor NUCLEARE iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Americanii se pregătesc cu seriozitate pentru acest scenariu. Administraţia Obama, spre deosebire de cea a predecesorului său, a pregătit un plan pentru o operaţiune punctuală în cazul în care Statele Unite vor decide să atace. Americanii vor putea efectua o operaţiune punctuală împotriva instalaţiilor nucleare iraniene fără a fi vorba neapărat de un război regional", afirmă oficialul israelian, care a preferat să păstreze anonimatul, citat de ziarul Haaretz, în ediţia online.

Comandamentul militar israelian este la curent cu sancţiunile americane şi cu pregătirile pentru o posibilă intervenţie militară.

"Este foarte important ca Statele Unite să arate determinare. Am văzut determinare în discursul vicepreşedintelui Joe Biden şi vom auzi din nou acest lucru de la preşedintele SUA, în Israel. Iar ei sunt serioşi în ceea ce spun. Problema este precedentul istoric: Coreea de Nord a reuşit să fabrice arme nucleare, deci Israelul este sceptic", adaugă oficialul citat.

Zilele trecute, Barack Obama a îndemnat Iranul să adopte "măsuri urgente şi semnificative" pentru diminuarea tensiunilor cauzate de controversatul program nuclear, cu două zile înainte de vizita în Israel.

"A venit timpul ca Administraţia de la Teheran să ia măsuri imediate şi semnificative pentru a reduce tensiunile; sper că va coopera pentru soluţionarea în mod durabil a problemei nucleare", a transmis Obama într-un mesaj video adresat iranienilor cu ocazia Anului Nou iranian, Noruz.

Săptămâna trecută, Obama estima că Iranul are la dispoziţie un interval puţin mai mare de un an pentru a se dota cu arme nucleare, precizând că Statele Unite menţin "toate opţiunile" în contextul ameninţării nucleare iraniene.

"Obiectivul nostru este să ne asigurăm că Iranul nu va avea arme nucleare cu care să ameninţe Israelul", declara preşedintele SUA.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici