Plevneliev: Vrem să spunem bulgarilor şi românilor că cele două state sunt prietene şi aliate

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a declarat, vineri, după întrevederea cu Klaus Iohannis, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în România, că doreşte să ”ofere un imbold cooperării regionale”, şi că trebuie să spunem bulgarilor şi românilor că cele două state sunt prietene şi aliate.

241 afișări
Imaginea articolului Plevneliev: Vrem să spunem bulgarilor şi românilor că cele două state sunt prietene şi aliate

Plevneliev: Vrem să spunem bulgarilor şi românilor că cele două state sunt prietene şi aliate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a arătat că este onorat de faptul că este primul şef de stat invitat în România, în mandatul preşedintelui Klaus Iohannis.

Pentru mine este o onoare şi mai mare că prima vizită oficială în România este la începutul mandatului dumneavoastră, vă doresc succes în acest sens. Noi, astăzi, ne-am unit eforturile şi am văzut cât este de importantă problema regională. Vrem să oferim un nou imbold cooperării regionale, să spunem tuturor bulgarilor şi românilor că cele două state sunt prietene, sunt buni vecini, sunt aliaţi şi că noi avem un plan cum să aprofundăm ceea ce am obţinut până acum”, a spus preşedintele Bulgariei.

El a menţionat că doreşte aprofundarea cooperării între cele două state, precizând că ”aceasta este direcţia clară, pe care şi-au fixat-o, pentru un nou imbold, în cooperarea dintre cele două state”.

Rosen Plevneliev a mai spus că în ultimmii zece ani, România şi Bulgaria şi-au majorat de opt ori schimburile comerciale, iar România este, astăzi, al treilea partener al Bulgariei, în Uniunea Europeană şi al patrulea, în lume.

”Un milion de români sunt oaspeţii noştri în Bulgaria, 300.000 de bulgari vizitează România şi vrem ca aceste cifre să crească. Vorbim de legături energetice, de legături privind infrastructura de transport, vorbim de noi poduri peste Dunăre, de noi proiecte energetice. Am obţinut foarte multe lucruri împreună, dar putem mult mai mult. Acesta este mesajul către toată lumea, din vizita de astăzi”, a spus Plevneliev.

Preşedintele Bulgariei a menţionat că în cadrul vizitei, s-a discutat şi problema din Ucraina şi a menţionat că se doreşte aprofundarea cooperării privind apărarea, exerciţii comune, în baze româneşti şi bulgăreşti.

”Conştientizăm că doar integraţi, împreună, putem să fim eficienţi şi să avem succes”, a spus şeful statului bulgar.

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a mai declarat că ”este impresionat de ospitalitatea românească”.

”Avem o motivaţie foarte puternică, în primul rând să descoperim noi posibilităţi de cooperare, să beneficiem de instrumente europene, şi Bulgaria şi România, împreună, să fie un motor al integrării europene, al prosperităţii şi dezvoltării”, a mai declarat Plevneliev, adăugând că este sigur că astăzi, se asigură ”acel imbold, foarte puternic, pentru prietenia româno-bulgară, atât în plan bilateral cât şi în plan regional”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici