Poliţia croată a arestat 17 persoane, inclusiv zece vameşi, pentru corupţie

Poliţia croată a arestat 17 persoane, între care zece vameşi, suspectaţi că făceau parte dintr-o reţea de corupţie ce a provocat un prejudiciu în valoare de cel puţin un milion de euro bugetului de stat, au anunţat miercuri surse oficiale de la Zagreb, relatează AFP.

138 afișări

Cele 17 persoane, care au fost arestate toate în oraşul portuar Rijeka (vest), sunt acuzate "de abuz de putere, dare şi luare de mită şi falsificare de documente oficiale în cadrul unei grupări criminale organizate", potrivit unui comunicat al Biroului naţional pentru lupta împotriva corupţiei (USKOK).

Suspecţii, printre care se află şi un cetăţean chinez, au diminuat ilegal taxe de vamă pentru mărfuri importate din China şi Italia şi au falsificat documente privind cantităţi şi preţuri ale acestor mărfuri, a precizat aceeaşi sursă.

Oficiali din cadrul unor companii de transport şi unor firmel locale de import figurează, de asemenea, printre persoanele arestate.

USKOK nu a furnizat detalii despre mărfurile în cauză, însă televiziunea de stat croată a anunţat că era vorba mai ales de haine, încălţăminte şi echipamente electrocasnice.

Faptele au fost comise în perioada august 2012-februarie 2013 la Zagreb, Rijeka şi Skrljevo, o localitate în apropiere de oraşul portuar.

Lupta împotriva corupţiei este un domeniu supravegheat îndeaproape de Bruxelles în această ţară ce urmează să adere la Uniunea Europeană (UE) în iulie 2013.

Conform unui sondaj recent, efectuat în 36 de ţări din lume de compania Ernst&Young pe tema corupţiei în mediul de afaceri, Croaţia se află pe locul trei, după Slovenia şi Kenya.

Peste 3.000 de şefi de companii şi membri ai echipelor lor au fost chestionaţi în cadrul acestui sondaj, efectuat la sfârşitul lui 2012.

În Croaţia, 90 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că fenomenul corupţiei este foarte răspândit în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici